23948sdkhjf

Män tjänar på att gifta sig eller bli sambos, medan kvinnor förlorar

Kvinnors inkomster faller när de gifter sig eller blir sambos medan männens inkomster drar iväg.
Saco-studie visar: Män tjänar på att gifta sig eller bli sambos, medan kvinnor förlorar

Kvinnors inkomster faller när de gifter sig eller blir sambos medan männens inkomster drar iväg. Det visar Saco-ekonomen Håkan Regnér och forskaren Gunnar Isacsson i en studie av par och singlar under 1990-talet.

Kvinnorna hade högre inkomster före familjebildningen vilket visar att resultaten har med familje-bildningen att göra. Männen hade också högre inkomster före men i samband med familjebildningen drar inkomsterna iväg lite extra.

Resultaten är likadana för personer som har en högskoleutbildning och personer som inte har någon högskoleutbildning. Men den negativa effekten är något lägre för högskoleutbildade kvinnor som bildar familj, medan den positiva effekten av familjebildningen är signifikant högre för högskoleutbildade män.

- Mönstret sammanfaller med ett där kvinnor minskar arbetsutbudet för att ta ett större ansvar för familjen medan männen ökar sitt, säger Håkan Regner. Men att skillnaderna kvarstår över så lång tid efter familjebildningen tyder på att det finns strukturer på arbetsmarknaden som gör det svårt för kvinnorna att även senare satsa på karriären.

- Resultaten visar också att högskoleutbildade kvinnor som flyttar till de tre största städerna tjänar mindre på det än de män som de flyttar med säger Regnér. Men samtidigt förlorar kvinnorna mindre på att bilda familj i städerna än utanför medan männen tjänar mer på familjebildningen i städerna. Detta kan i sin tur förklara varför högskoleutbildade par ändå väljer att bosätta sig i städerna.

- Omgivningens förväntningar, manligt respektive kvinnligt kodade utbildningar och yrken med vitt skilda löne- och karriärmöjligheter, könslönegap och glastak må var för sig vara övervinneliga hinder för jämställda möjligheter i akademikerfamiljerna, säger Sacos ordförande Anna Ekström. Tillsammans bildar de ett mycket starkt tryck på män och kvinnor att göra mannens karriär till familjens gemensamma projekt. Om vi vill ge unga män och kvinnor reella möjligheter att satsa jämställt på karriären, måste vi arbeta målmedvetet mot vartenda ett av dessa hinder.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ner från www.saco.se






Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094