23948sdkhjf

Risker med cancerframkallande kobolt utreds

I en stor internationell studie ska riskerna med att använda det cancerframkallande ämnet kobolt i hårdmetallindustrin undersökas. Studien genomförs bland annat på tre av verkstadsföretaget Sandviks anläggningar.
– Det som vi ska undersöka i den här studien handlar om död och sjuklighet efter en längre tids exponering i koboltindustri, säger professor Håkan Westberg på Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro, till P4 Uppland.

Kobolt är ett metalliskt grundämne som bland annat används som bindemedel i hårdmetallpulver. Riskerna är väl kända: kontaktallergier, luftvägsbesvär, astma, lungsjukdomar och lungcancer.

Den nya studien omfattar totalt 30 000 personer inom hårdmetallindustrin i fem länder. I Sverige rör det sig om 16 000 personer som jobbar eller har jobbat på Sandviks enheter i Västberga och Gimo och så Seco Tools i Fagersta.

Anställda, tidigare anställda samt anhöriga till avlidna som varit anställda i Sandviks hårdmetalltillverkning får svara på frågor om rökning och om man haft andra riskfyllda jobb.

– Det finns ju en rad andra yrken där man vet att exponering för olika ämnen kan ge upphov till lungcancer. Det är ju inte bara kobolt som man är säker på kan ge lungcancer. Då vill vi ha grepp på om man till exempel jobbat med asbest, asfaltläggning eller som sotare, säger professor Håkan Westberg.

Vill förbättra arbetsmiljön
Anna Junker är miljöchef för Sandviks affärsområde Sandvik Machining Solutions där enheterna i Västberga, Gimo och Fagersta ingår. Hon menar att det även riskerna med kobolt är kända, behövs det mer infomration.

– Det är bland annat därför Sandvik är en av initiativtagarna till starta upp den här studien, för att få en bredare och djupare kunskap för att fortsätta förbättra arbetsmiljön.

Enligt Anna Junker genomför Sandvik fler förbättringar. Mätningar av exponeringen för kobolt görs regelmässigt och man arbetar även för att tekniskt förbättra till exempel utsug.

Men att upphöra att använda kobolt är inte ett alternativ.

– Jag tror att man kommer att fortsätta använda kobolt i hårdmetallindustrin. Det är svårt att ersätta de unika kvaliteter som kobolt har, säger Anna Junker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094