23948sdkhjf

Uddeholms väljer Camatec

Camatec robotiserar tidigare tung slipningsprocess för stålföretaget.
– Vi har vunnit effektivitet, högre kvalitet i slipningen och fått mycket bättre arbetsmiljö, säger Thomas Hammar, enhetsledare vid Uddeholm, i ett pressmeddelande från Camatec.

Det verktygsstål som Uddeholm producerar och exporterar över hela världen tillverkas genom att man av råvaran gjuter upp till 35 ton tunga göt som sedan omarbetas till elektroder och smälts om i en process som kallas elektroslaggraffinering, ESR.

När elektroderna kommer till ESR är de belagda med slagg på manteln och i båda ändarna. Manteln behöver slipas ren från slagg och ena änden av elektroden ska planslipas för att förberedas för ett elektrodskaft.

I andra änden ska ett så kallat gjutskägg sågas bort, vilket kräver att ett sågspår slipas runt elektroden, och för att det ska kunna ske måste även denna ände vara ren från slagg.

– Högre orderingång har gjort att vi investerade i fler ugnar och ökade produktionen av antalet elektroder per skift. Då uppstod också behov av högre tempo i slipningen för att vi skulle ligga i fas i hela processen, berättar Thomas Hammar.

"Gjorde roboten lite mer intelligent än vanligt"
Istället för att köpa in en ny manuellt styrd slipmaskin började man tillsammans med Camatec och programmeringsföretaget Prevas att titta på möjligheterna att automatisera slipmomentet.

– Att köra slipmaskinen manuellt innebär en riktigt tråkig arbetsmiljö med ensamarbete i många timmar. Dessutom hade vi vissa proppar i logistiken på grund av den tidigare manuella processen, konstaterar Thomas Hammar.

I en förstudie konstaterade Camatec att det skulle gå att använda en standardiserad industrirobot som grund och kundanpassa den till Uddeholms specifika behov.

– Lösningen här var att vi på Camatec gjorde roboten lite mer intelligent än vanligt. Genom att vi lät programmeringsföretaget bygga in en avkännare, en force control, i sliphuvudet, som känner av hur hårt sliptrycket behöver vara hela tiden, så klarar roboten att följa elektrodens form trots att den är oregelbunden, säger Camatecs vd Johan Ljungner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079