Motståndskraft i krigets skugga: Så håller Ruukki Ukraina liv i produktionen
Här hemma rasar industrin över det dyra elpriset men för Rukki Ukrainas affärsdirektör Yuriy Obukh är planeringen av verksamheten flera dimensioner mer komplex. Samma dag som Metal Supply kontaktar SSAB:s dotterbolag rapporterar medierna om ryska fullskaliga attacker på det ukrainska energisystemet.
Hur gör man egentligen för att bedriva en tillverkningsindustri i ett land i krig? Yuriy Obukh pratar om en "överlevnadsmodell", inriktad på finansiell stabilitet och fokus på att hålla igång kärnverksamheten trots alla svårigheter.
– Vi planerar vår verksamhet med fokus på motståndskraft och anpassningsförmåga. Våra produktionslinjer körs på delkapacitet för att möta den reducerade efterfrågan, tillsammans med ett arbetsveckoschema på 2–3 dagar i veckan. Backupkraftsystem och flexibla arbetsscheman hjälper oss att minska påverkan av strömavbrott och säkerställa att beställningar levereras i tid, samtidigt som vi balanserar orderboken och kapacitetsutnyttjandet, säger han.
När kriget bröt ut 2022 stängde fabriken som ligger 45 km utanför Kiev ner verksamheten i två månader. Då var fronten bara 15 kilometer bort.
– Självklart har jag varit rädd, särskilt i början av kriget när jag oroade mig för min familj och deras säkerhet. Under intensiva luftangrepp känns det inte helt tryggt, och viss oro kvarstår. På jobbet måste jag dock förbli lugn och utstråla förtroende inför teamet, då deras välbefinnande och deras familjers trygghet är av stor betydelse för mig som ledare.
Företaget har numera en rad strikta säkerhetsregler och utanför fabriken har företaget byggt ett eget skyddsrum. Vid luftangrepp pausas arbetet.
– Vi rekommenderar inte våra medarbetare att komma till jobbet vid hög risk eller under intensiva luftangrepp. Deras säkerhet är vår högsta prioritet, och under luftangrepp ska alla befinna sig i ett skyddsrum – det är ett måste, berättar Yuriy Obukh som dock inte upplever hotbilden mot själva fabriken som speciellt stor.
– Lyckligtvis har fabriken klarat sig nästan oskadd och är fullt operationell. Regelbundna luftangrepp har dock ökat hotnivån mot vår verksamhet. Risken för träffar på fabriken är dock låg med tanke på dess läge – långt ifrån militär och energiinfrastruktur.
Vid sidan om säkerhetsåtgärder har han de marknadsmässiga förändringarna att tampas med. Produktionsvolymen är klart lägre än innan kriget och marknaden och efterfrågan har minskat med mer än fyra gånger, menar Yuriy Obukh.
– En av våra största utmaningar är minskningen av efterfrågan och bristen på nybyggnation. Det råder hög osäkerhet på grund av kriget, vilket leder till låg konsumentförtroende, kontinuerliga beskjutningar av civila och energiinfrastruktur, regelbundna strömavbrott och stor brist på kvalificerad personal till följd av migration och mobilisering.
För närvarande tjänstgör fyra av våra kollegor vid fronten och visar extraordinärt mod Yuriy Obukh
I dagsläget har fabriken 61 anställda, något färre än före kriget och personalförsörjningen beskrivs som kritisk för att säkerställa kontinuiteten i leveranserna.
– För närvarande tjänstgör fyra av våra kollegor vid fronten och visar extraordinärt mod i sitt försvar av landet. Vi fortsätter att stödja dem och deras familjer i denna svåra tid, säger Yurih Obukh som gärna vill lyfta sin personal.
– Trots de svåra omständigheterna har våra medarbetare visat enastående motståndskraft och engagemang. Även om kriget har ökat stressen och påverkat välbefinnandet, dominerar inte rädslan vår vardag. Istället fokuserar vi på arbetet och att stödja våra kunder.
Öppen kommunikation där anställda kan ventilera sina bekymmer och regelbundna säkerhetsövningar har blivit en del av vardagen, liksom den svåra konsten att bedriva fabrikstillverkningen med en oförutsägbar tillgång på el.
– Elförsörjningen i Ukraina är extremt instabil på grund av kontinuerliga attacker mot energiinfrastrukturen. Attackernas påverkan är stor, inte bara på vår verksamhet utan också på hela leveranskedjan – från råvarutillgång till transport och distribution. Produktionsscheman måste ofta anpassas till avbrott, vilket påverkar orderuppfyllelse och effektivitet. Dessutom ökar denna volatilitet det ekonomiska trycket på företag som försöker anpassa sig till de oförutsägbara förhållandena, säger Yuriy Obukh.
Företaget har därför investerat i generatorer och utrustat säljkontoren med reservkraftssystem som klarar upp till fyra timmars strömförsörjning. Företaget strävar på och trots allt har Yuriy Obukh ett framtidshopp om bättre tider.
– Vi ser möjligheter i att stödja återuppbyggnadsprojekt. Dessutom pågår viss nybyggnation som bidrar till vår orderbok. När återuppbyggnaden av Ukraina startar förväntas efterfrågan på kvalitetsstålprodukter och lösningar inom tak och byggnation öka kraftigt, och vi planerar att spela en nyckelroll i dessa insatser.
I november deltog han i konferensen Rebuild Ukraine, där både SSAB och Ruukii fanns på plats för att visa upp sina produktionsmöjligheter.
– Detta evenemang betonade återuppbyggnadens enorma omfattning och det stora intresset från EU, USA och Kanada att stödja Ukrainas återhämtning. Gemensamma insatser från alla intressenter är avgörande, säger Yuriy Obukh som menar att moderbolaget har varit en pålitlig stöttepelare, både ekonomiskt och känslomässigt.
— Från krigets början har den polska divisionen inom koncernen erbjudit skydd för våra medarbetare och deras familjer, vilket gett trygghet under en tid av stor osäkerhet. Företaget fortsätter att investera i framtiden och har under 2024 framgångsrikt lanserat en ny produktionslinje som förbättrar våra tillverkningsmöjligheter. Nästa år planeras ytterligare investeringar och nya produktionslinjer, vilket visar på företagets långsiktiga vision och beredskap inför återuppbyggnaden av Ukraina.
Vilken roll kan företag som Ruukki/SSAB och andra svenska företag spela i återuppbyggnaden av Ukraina?
– Svensk industri bör engagera sig i Ukrainas återuppbyggnad – inte bara för att hjälpa, utan också för att bygga starka partnerskap i en marknad med stor potential. Svenska företag tillför innovation, hållbarhet och pålitlighet som kan hjälpa till att modernisera produktionsanläggningar, utbilda kvalificerad arbetskraft och bygga grönare och mer effektiv infrastruktur, säger Yuriy Obukh, samtidigt som han medger att Ukrainas återhämtning är en utmaning.
– Men det är också en möjlighet för svensk industri att leda, förnya och bidra till att bygga en hållbar och motståndskraftig nation.