23948sdkhjf

Farligt aluminium-avfall ska förvandlas till nyttiga produkter

Swerim, Stena Aluminium och brittiska Altec Europe samarbetar för att kunna återvinna saltslagg och skapa en ny nyttig produkt för stålindustrin.

Det EU-finansierade Horizon-projektet RecAL involverar 19 europeiska  partners. Tre av dem är Swerim, Stena Aluminium och Altec Europe som har tagit sig an deluppgiften att återvinna salt ur saltslagg från aluminiumtillverkning vid Stena Aluminium som sedan ska återföras till aluminiumproduktionen.

– Här på Swerim handlar arbetet efter försöksveckan om att undersöka kvaliteten hos den renade slaggen och hitta vägar att optimera den som produkt till industrin, berättar Ulf Sjöström, projektledare på Swerim, i ett pressmeddelande.

I dag transporteras saltslaggen från Stenas aluminium till uppbearbetningsanläggningar i centrala Europa.

– Men självklart vore det bättre både miljömässigt och ekonomiskt om vi själva kunde utföra återvinningen på hemmaplan och dessutom skapa ytterligare en produkt som stålindustrin har nytta av, säger Ola Falk, processutvecklingschef vid Stena Aluminium.

Teknikleverantören Altek Europes uppgift är bland annat att se hur de tekniska lösningarna för återvinning av saltet kan förbättras när pilotförsöken skalas upp till industriellt format, samt granska saltets kvalitet.

– Jag kommer att ta med mig saltstoft från försöken i Luleå till laboratoriet i Storbritannien, kommenterar Gigi Nicolson, kemist på Altek Europe som är specialiserad just på salt i aluminiumindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063