23948sdkhjf

Nya planen – miljöansökan för Kallak ska lämnas in i sista kvartalet

En ny granskning, en ny projektansvarig och ny målsättning för när miljöansökan ska lämnas in – sista kvartalet i år. Men Jokkmokk Iron följer planerna menar ordförande Johan Röstin.

Att starta en gruva tar tid och är svårt och att vilja starta den nära ett Unescoskyddat världsarv och samiskt kulturlandskap är kontroversiellt. Jokkmokk Iron väntar på ett avgörande för det långt gångna järnmalmsprojektet Kallak/Gállok. Gruvbolagets bearbetningskoncession har överklagats och bolaget väntar på besked i högsta förvaltningsdomstolen.

Men det finns andra vinklar också. I veckan lämnade också fyra samebyar (varav en av dem är samebyn Sirges som är med i ovan överklagande) in en stämningsansökan mot staten där man med hänvisning till domen i Girgasmålet, menar att alla samebyar i Lappland har ensamrätt i förhållande till staten till upplåtelser av småviltsjakt och fiske. Samtidigt – på plats i Jokkmokk denna veckan finns även Unesco som i september förra året bestämde sig för att gruvplanerna i Kallak behöver granskas. Världsarvsorganisationen är oroade för att gruvdrift kan äventyra världsarvets värden.

– De träffar våra medarbetare denna vecka och jag kommer själv att träffa dem på fredag, säger Johan Röstin, ordförande i moderbolaget Beowoulf Mining.

Från bolagets sida menar man att gruvan inte kommer att påverka på kultur och naturvärden direkt, då avståndet för långt rent geografiskt, och att man vill samarbeta med lokalsamhället för att minimera riskerna för indirekt påverkan. Bolaget jobbar på planenligt, menar Johan Röstin, och menar att man nu fått bukt med förra personalomsättningar (Ulla Sandborgh började och slutade som vd på Jokkmokk Iron inom ett år och Kurt Budge slutade som vd för Beowulf i maj.)

– Vi jobbar på som vi ska göra och vi har nu fått in kompetenta människor som verkligen kan gruvbranschen, säger Johan Röstin och syftar bland annat på att Dmytro Siergieiev i början av maj månad tillträdde som projektansvarig. 

Efter att flera gånger ha ändrat målsättning för när miljöansökan ska lämnas in är sista budet nu att bolaget satsar på årets sista kvartal.

– Utifrån sett kan det verka märkligt men det är ju människor som ska göra jobbet och det tar lite tid att få rätt på det ibland, säger Johan Röstin. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109