23948sdkhjf

Unesco granskar gruvplanerna i Kallak

Gruvbesked i Kallak nära – men nu granskar Unesco hur det kan påverka världsarvet Laponia.

Jokkmokk Iron väntar på ett avgörande för det långt gångna järnmalmsprojektet Kallak/Gállok. Gruvbolagets bearbetningskoncession har överklagats och bolaget väntar på besked i högsta förvaltningsdomstolen.  Bolaget är också mitt uppe i att förbereda ansökan om miljötillstånd, som de planerar skicka in senare under året.

På måndag gör dock experter från världsarvsorganisationen Unesco en inspektion på det intilliggande världsarvet Laponia, det rapporterar Sveriges radio.

–De vill framförallt säkerställa att inga av världsarvets värden äventyras eller påverkas negativt på något sätt, säger Elene Negussie, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Beslutet att granska gruvplanerna i Kallak ska ha tagits redan i september 2023.

– För vår del i Sverige är ganska ovanligt men det sker ju förstås runtom i världen ganska regelbundet, att olika världsarv blir föremål för bevakning av Unescos världsarvskommité, med anledning av någon form av exploatering eller projekt som riskerar påverka världsarvets värden, säger Elene Negussi.

Enligt Jokkmokk Iron ligger gruvan för långt från Laponia för att ha en direkt påverkan på kultur och naturvärden och att man vill samarbeta med lokalsamhället för att minimera riskerna för indirekt påverkan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062