23948sdkhjf

Ovako och H2 Green Steel efterlyser politiska krafttag för elproduktionen

För saktfärdigt och för mycket fokus på kärnkraft. Ovako och H2 Green Steel vill att regeringen ökar tempot och fokuserar mer på vindkraft.

I en debattartikel i DI kritiserar bland annat Ovakos vd Marcus Hedblom och Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel, regeringens ambitioner för elproduktion för att vara för saktfärdiga.

"Regeringens avsikt att möta ett fördubblat elbehov till 2045 behöver kompletteras med mål på kortare sikt. I potten ligger Sveriges konkurrenskraft som industrination. Vi efterlyser ett politiskt ledarskap som fokuserar på utbyggd elproduktion och ett modernt elnät som tillför 10 TWh ren och billig el varje år fram till 2035."

I debattartikeln pekar man på att Sverige blir omsprunget och att regeringen fokuserar för mycket på kärnkraft: "Även om kraftslaget skulle visa sig vara konkurrenskraftigt så kommer ingen ny kärnkraft anslutas till elnätet under innevarande decennium, kanske inte ens till 2035. Behovet de närmaste tio åren och ett politiskt fokus på 2045 är en ekvation som inte går ihop."

Debattörerna vill bland annat istället att regeringen fokuserar på teknikinvesteringar inom vind och sol,  skapar förutsägbara regler för elnät, genomför EU:s direktiv om förnybar energi, som däribland anger tidsgränser för tillståndsprövning och stärker lokala incitament till fossilfri elproduktion genom att låta kommunen överta fastighetsskatten.

Avsändare till debattartikeln är också Tobias Hansson, vd Hitachi Energy Sweden, Hans Kreisel, vd för Nordion Energi och Ulf Larsson, vd för SCA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.394