23948sdkhjf

Uppdaterad: Ovakos samarbete med FNsteel – ett lyft för stålverket i Smedjebacken

I ett partnerskap som beskrivs som banbrytande ska Ovako samarbeta med FNsteel: "Målet är att tillsammans leverera ut 10 000-tals ton med lågt CO2 avtryck på marknaden varje år."

FNsteel, en del av British Steel, har hållbar produktion som målsättning och ingår därför partnerskap med Ovako. Det svenska bolaget lockade med sitt koldioxidavtryck som är 80 procent lägre än det globala genomsnittet.

Med start 2025 och minst två år framåt kommer avtalet gälla, då Ovakos anläggning i Smedjebacken kommer att förse FNsteel med råmaterial.  Företaget kommer att använda materialet på deras förädlingsanläggning för att tillverka så kallad premiumvalstråd.

– Partnerskapet innebär ett erkännande av vår CO2-effektiva stålproduktion. Det innebär ett bättre kapacitetsutnyttjande i vårt stålverk i Smedjebacken vilket tryggar jobb över tid. Målet är att tillsammans leverera ut 10 000-tals ton med lågt CO2 avtryck på marknaden varje år,  säger Nicholas Källsäter, President Business Unit SmeBox, till Metal Supply.

FNsteel kan med sin premiumvalstråd erbjuda ett antal vidareförädlingssteg som till exempel värmebehandling, seghärdning, fosfatering och betning för att anpassa produkten till slutanvändaren.

– Detta samarbete handlar inte bara om att producera stål. Det handlar om att omforma vår industris framtid. FNsteels ledarskap i att driva denna förändring är anmärkningsvärt, och tillsammans sätter vi kursen för ett mer hållbart landskap av ståltillverkning, säger vd och koncernchef Marcus Hedblom i en kommentar.

Med avtalet kan Ovako också hålla styrkursen fast framåt i utvecklingsarbetet, menar Nicholas Källsäter.

– Ökad stabilitet i försäljningen stödjer den långsiktiga utvecklingen av våra metallurgiska processer, som till exempel att tillverka renare stål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079