23948sdkhjf

Nytt förslag: Flytta till industrin i norr och slipp studielånen

Svensk industri står inför stora utmaningar när kompetensbristen är ett faktum. Nu vill Industriarbetsgivarna råda bot på saken genom att avskriva studielånen för de som flyttar norrut där behoven är som störst.

Gruv- och stålindustrin ställer om för att minska utsläppen och det byggs nya stålverk och batterifabriker, något som kommer att kräva många nya anställda med rätt kompetens, rapporterar Tv4 Nyheterna.

Till Tv4 Nyheter säger SSAB Luleås plats- och produktionschef Lisette Mikaelsson att det redan nu är svårt att hitta rätt utbildad kompetens.

– När behovet också ökar framåt, ser vi stora utmaningar.

Industriarbetsgivarna har därför lämnat en rapport med flera förslag till regeringen för att säkra kompetensförsörjningen inom industrin.

Några av punkterna gäller omfattande insatser kring utbildning och lättare att anställa utländsk spetskompetens. Ett annat förslag är att personer som flyttar till norr, där behovet är som störst, ska slippa CSN-lån.

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, menar att detta skulle kunna vara ett sätt att locka människor till industrierna i norr.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094