SSAB Oxelösund prisas för sin gröna omställning
För Marica Holm är uppmärksamheten ett kvitto SSAB:s hårda hållbarhetsarbete.
– Det är ett fint erkännande. Både det lokala erkännande vi får från närområdet och det globala erkännandet som vi får runt omkring. Vi har jobbat hårt för att komma så här långt och har mycket hårt arbete framför oss, såklart.
Hon menar att hållbarhetspriset är ett kvitto på att de har närområdet med sig i omställningen.
– Vi är en stor och tongivande arbetsgivare på orten, så det är viktigt att det finns ett lokalt stöd.
SSAB i Oxelösund kommer att ställa om från traditionell masugnsproduktion till en elektrifierad ljusbågsugn. Marica berättar att de fått ett investeringsgodkännande och okej på den kraftledning som krävs för att kunna genomföra omställningen.
– I samband med att vi ställer om, kommer vi i första skedet att producera skrotbaserad stål. I förlängningen kommer vi gå över och producera stål med vårt Hybrit-material.
I samband med nedstängningen av den masugnsbaserade metallurgin, kommer SSAB Oxelösunds koldioxidutsläpp reduceras med över 80 procent. Omräknat i svenska mått är det tre procent, säger Holm.
Omställningen planeras vara klar till 2026.
– Vi bygger för full rulle i Oxelösund och nu håller vi på med markarbete för att uppföra byggnader. När byggnaderna är klara ska ljusbågsugnen på plats. I och med att vi går över till skrotbaserad ståltillverkning och sedan Hybrit-metoden, så ställer vi om hela vår värdeflödeskedja.
Hon fortsätter:
– Vi påverkar inte bara Oxelösund, utan vi jobbar för att skapa en fossilfri värdeflödeskedja – från gruva till kund.
Motiveringen till "Hållbarhetspriset 2023":
Vår vinnare, av Årets Hållbarhet, verkar för att minska klimatoro och skapa samhällsengagemang kring miljöfrågor.
Genom att tänka nytt kring de tekniker som används för att minska klimatavtrycket på vår planet är årets vinnare en föregångare inom sin bransch och en ledare i utvecklingen av hållbara lösningar.