23948sdkhjf

De tillverkar världens största kantpress

På Ursviken Technology håller man just nu på att tillverka vad som ska bli världens största kantpress. Vi har pratat med produktionschefen Martin Edeljung för att veta mer.

– Vi är för närvarande i tillverkningsfasen med maskinen. En del av ramarna är redan färdiga, men mätare och verktyg är till exempel inte klara än, berättar produktionschefen.

Det är inte första gången Ursviken tillverkar en riktig gigant. 2021 byggde de vad som, för närvarande, är världens längsta kantpress på 20 meter. Den nya mäter 22,2 meter och tar en minut att gå runt.

Vi frågar vad som har varit de största utmaningarna under tillverkningen.

– Utmaningarna har varit direkt relaterade till maskinens enorma storlek. Först, i designfasen, handlade det om att komma med en lösning som tål pressbalkens vikt, som är 400 ton. Men även logistiken för att flytta och hantera råvarorna, såväl som de tillverkade delarna mellan skär-, svets- och fräsprocesser. 

Han tillägger:

– Råmaterialet till de stora stålstyckena väger över 1000 ton och den tjockaste ramdelen är 320 millimeter. 

Då det är andra gången Ursviken tillverkar en maskin av denna kaliber, behöver de inte göra några speciella inköp.

– Vi har redan all nödvändig utrustning för att hantera otroligt tunga delar, så design- och tillverkningsfaserna har varit trots allt varit smidiga, avslutar Edeljung.

De vill inte gå in på vem kunden är, förutom att det är en kund i Europa, och maskinen planeras att levereras till kund under hösten 2024.

Fakta:

Maskinens längd: 22,2 m

Höjd: 15 m (9,5 över golv)

Bredd: 9,6 m

Presskraft: 5000 ton

Ursviken

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078