23948sdkhjf

LKAB: Starkt kvartal, men problem på Malmbanan kan ge stora konsekvenser

Idag presenterar LKAB sin kvartalsrapport för fjärde kvartalet och helåret 2023. 

LKAB avslutar 2023 med ett starkt kvartal. 

I kvartalsrapporten skriver LKAB att en högre produktion motverkades av lägre leveranser till följd av leveransstörningar på grund av Malmbanans kapacitet. 

LKAB rapporterar att rörelseresultatet för helåret påverkades negativt av högre kostnader. Detta till följd av utdragna planerade åtgärder efter underhållsstoppet. 

LKAB skriver att det fjärde kvartalet överskuggas av den tragiska olyckan med dödlig utgång som inträffade i november vid en entreprenörs etablering. Läs mer om olyckan här: Ung kvinna död efter olycka hos LKAB.

En händelse som har haft påverkan på LKAB:s kvartal är en omfattande urspårning på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Det krävs omfattande återställningsarbeten och banan förväntas stå klar först mitten av februari. 

 – Det går inte längre att blunda för vilken samhällskritisk och känslig infrastruktur Malmbanan är och vilka värden som därmed står på spel. Vi avslutar året med relativt hög produktion och utbyggnaden av Malmbanan kommer vara avgörande för såväl nuvarande volymer som framtida produktionsökningar. Här och nu fokuserar vi dock på hur kapacitet kan säkerställas i närtid, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

I kvartalsrapporten skriver LKAB: ”LKAB:s leveranser från hamnen i Narvik påverkades endast marginellt under fjärde kvartalet men den främsta påverkan blir under första kvartalet 2024. Konsekvenserna är i dagsläget svåra att fullt ut bedöma i ljuset av den redan ansträngda kapaciteten på Malmbanan och utredning av effekterna framåt pågår. Bedömningen är dock att det finns väsentlig risk för att det kan få långtgående konsekvenser.”

LKAB Q4 2023

Här är några siffror från LKAB:s kvartalsrapport. Motsvarande kvartal 2022 inom parentes.


Siffror för Q4

Nettoomsättning: 10 798 (9 949) miljoner kronor

Rörelseresultat: 3 800 (2673) miljoner kronor

Siffror för helåret

Nettoomsättning: 42 923 (46 543) miljoner kronor

Rörelseresultat: 16 230 (20 799) miljoner kronor

LKAB:s kvartalsrapport

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094