23948sdkhjf

Sällsynta jordartsmetaller fokus för ny EU-kommitté: ”Viktigt för Sverige”

Nyligen genomförde den nybildade europeiska kommittén för Rare Earth sitt första möte och nu uppmanas fler svenska experter att gå med i SIS kommitté för innovationskritiska metaller och mineraler. Detta för att vara med och påverka arbetet när Sverige blir Europas största producent av sällsynta jordartsmetaller. 

En ny europeisk kommitté för sällsynta jordartsmetaller har skapats för att ge experter inom EU en plattform för att främja hållbarhet, spårbarhet och återvinning kopplat till standardisering av sällsynta jordartsmetaller. Det skriver SIS, Svenska Institutet för Standarder.

Den nya kommittén ansvarar för standardisering inom gruvdrift av sällsynta jordartsmetaller, koncentration, extraktion, separation och omvandlingen av användbara material, samt oxider, metaller, legeringar med mera – alla viktiga i tillverknings- och produktionsprocessen.

Arbetet kommer att ledas av Dr. Michael Haschke, som har lång erfarenhet inom området. Inom arbetet kommer aspekter som hållbarhet, spårbarhet och återvinning att behandlas.

– Sällsynta jordartsmetaller är ett viktigt område för Sverige, inte minst sedan man upptäckt att Europas största fyndighet finns i Kiruna. Jag vill uppmana svenska experter att gå med i SIS kommitté för Innovationskritiska metaller och mineraler, för att därigenom ha möjligheten att följa och påverka utformningen av internationella standarder inom området, säger Farnia Wuolo, projektledare på SIS i en kommentar.

Läs mer om: SIS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078