23948sdkhjf

Stålåret 2023: Spretigt läge

Max Fjaestad, produktchef för tunna och platta stål på BE Group, har sammanställt en marknadsanalys med både tillbakablickar och framtidsutsikter om vad som framöver kommer att påverka tillgång, efterfrågan och prisutveckling. Rubriken har han döpt till ”Världsliga ting”.

I inledningen börjar Max Fjaestad att beskriva världsläget och krigen som pågår i världen. Att engagera sig i läget inom stål och metaller känns futtigt när människor lider och dödas i omvärlden, menar han. Men samtidigt går vardagen vidare och det händer en hel del i branschen. 

Senaste analysen skrev Max Fjaestad i september och sedan dess ha det svaga underliggande behovet gjort att kontinentala distributörer avvaktat på bättre priser för plåt innan de velat bygga upp sina lager. Samtidigt har stora producenter som ArcelorMittal, Salzgitter, Tata Steel och Liberty Steel stängt ner masugnar. Några för underhåll, andra på grund av låg beläggning.

Spotpriset för grovplåt i norra Europa sjönk med 95 euro per ton under september och första halvan av oktober, enligt analysföretaget S&P Platts. Men sedan dess legat oförändrad sedan senaste noteringen i början av november.

Bandplåt är starkt prispressad ur ett producentperspektiv. I början av november skrev Platts att differensen mellan priset för varmvalsad bandplåt på rulle och råvarukostnaden under oktober minskade till den lägsta sedan mitten av 2020. Tittar man på spotprisutvecklingen (S&P Platts) i norra Europa sjönk det 70 euro per ton mellan den tredje september och 24:e oktober. Det har sedan dess ökat med 50 euro per ton, skriver Max Fjaestad.

I rapporten blickar han även framåt där man ser att priset av platta produkter kommer vara stabilt och hänvisar till analysföretaget Meps.

Platta produkter kommer att vara stabilt i november för att sedan öka med 140 euro per ton till april. När det gäller långa produkter spår de en ökning med 40-50 per ton till februari, följt av en sättning med 5-10 euro per ton till april. I producentled tror man ungefär som MEPS, men köpande sida är skeptisk. Distributörer och stålservicecenter är försiktiga med att bygga lager. De vill inte sitta med dyrt material om priserna viker ner igen. Man kan nog bäst beskriva läget som spretigt. Snarlikt det vi såg i slutet av förra året som ledde till en prisuppgång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109