23948sdkhjf

Ytbehandlingsföretaget investerar i anläggning för 3-värt krom

Provexa Ytbehandling AB är ett av få företag i Sverige som arbetar med metallplätering av plast. Det enda om de får säga det själva.

Metal Supplys systersajt Plastforum träffar Anders Skalsky, minoritetsägare av bolaget, samt Oscar Hultmark, vars far Anders Hultmark är majoritetsägare av bolaget.

Anders Skalsky säger att han och Anders Hultmark, i februari 2022 köpte konkursboet av Plating on Plastics (tidigare Bodycote). Precis som Plating on Plastics arbetar Provexa Ytbehandling AB med elektrolytisk och kemisk ytbehandling av i första hand olika plastmaterial. Fordonsindustrin ett av flera viktiga kundsegment. 

Produktionen är förlagd såväl till Anderstorp som Göteborg. Bolaget, som även arbetar med plätering på andra material än plast, omsätter cirka 150 miljoner kronor. Den delen av verksamheten som handlar om plätering av plastdetaljer omsätter 10 miljoner kronor.

– Vår utmaning är att få denna att växa, säger Oscar Hultmark och tillägger att företaget kommer att bygga upp en anläggning i Anderstorp under 2024 för plätering med trevärt krom.

Satsningen är en investering på cirka fem miljoner kronor. Trevärt krom är betydligt mer miljövänligt och anses av vissa vara helt ofarligt. Sexvärt krom sägs kunna ge upphov till allergi och i värsta fall cancer.

– 2024 ser bra ut för oss. Då vi är ensamma om att metallplätera på plast i Sverige ser vi möjligheter att kunna ta hem produktion av detta slag till Sverige igen, sa Anders Skalsky.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078