23948sdkhjf

Produktionschefen om sin roll och omvärldsläget: "Osäker stålbransch"

Daniel Adenvall arbetar som produktionschef på Kramers Mekaniska Verkstad, en legotillverkare i Töreboda. För oss berättar han om yrket, sin drivkraft och hur världskriserna gjort stålbranschen ostabil.

Under sin gymnasietid läste Daniel CNC-teknik i Skövde och efter att ha tagit studenten 2011 började han arbeta som operatör på Elos/Hanza i Töreboda, innan han började på Kramers.

– Även på Kramers började jag arbeta som operatör. Efter cirka fyra år fick jag chansen att ta över rollen som produktionschef och nu är jag inne på åttonde året på Kramers.

Jag ber honom berätta om en vanlig dag på jobbet och Daniel förklarar att arbetsuppgifterna är många och varierar. Men vanligtvis börjar dagen med att kolla läget med personalen och utfallet i produktionen.

– Sedan svarar jag på mail, bokar frakter, produktionsplanerar, gör inköp av material och verktyg och så vidare. Utöver det samlar jag in och hanterar data för att kunna följa upp nyckeltal som ledningsgruppen har satt upp mål för. Jag hjälper också till med tekniska frågor i produktionen och hanterar ordrar, lämnar orderbekräftelse och gör efterkalkyler.

Listan kan göras lång…

– Det finns givetvis en del kundkontakt också, säger Daniel.

Han trivs bra med sitt jobb och hans drivkraft är att det alltid går att göra allting mer effektivt och bättre. I rollen får han också utmana sig själv i varje beslut som ska tas.

– Utmanar man inte sig själv kommer man inte framåt.

Krig och pandemi är en annan utmaning som påverkade företag runt om i landet. Daniel berättar att Kramers var förskonade under pandemin.

– Vi hade bibehållen orderingång under hela perioden. Största problemet för vår del var att sjukfrånvaron och vab ökade drastiskt.

Han menar dock att pandemin och kriget har gjort stålbranschen väldigt ostabil.

– Priser och leveranstider har pendlat väldigt mycket. Däremot har kriget medfört att nya kundkontakter har skapats för oss. Man märker att omvärlden är på tårna.

Inte heller har någon lågkonjunktur satt företaget ur balans.

– Någon lågkonjunktur märker vi inte av direkt. Största anledningen till det är nog att vi har en bred kundportfölj i olika sektorer. Möjligt att den internationella efterfrågan har ökat den senaste tiden, antagligen delvis beroende av den svaga svenska kronan.

Hur ser du på framtiden inom bolaget? 

– Företaget har en mycket god framtid. Behovet av expansion finns och att möjligheten att få följa med på en sådan resa ser jag mycket fram emot. Jag växer varje dag med företaget, frågan är om det någonsin tar slut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11