23948sdkhjf

Familjeföretagets investering: "Kliver in i nytt område"

Smemo, som erbjuder stansade plåtdetaljer, installerade i våras laserskärmaskinen TrueLAser 3030 för att kunna leverera grövre plåttjocklekar. Maskinen och ny teknologi gjorde dem också mer konkurrenskraftiga.

Bröderna Mikael och Håkan Thulin, samt Håkans son Viktor, står alla tre bakom nyinvesteringen där familjeföretaget satsat på både kapacitet och teknologi.

Nu går produktionen betydligt snabbare och, viktigaste av allt, den nya lasermaskinen på 10 kW från Trumpf, gör det nu möjligt att skära i grövre plåt. 

– Lasereffekten på 10 kW gör sig som allra bäst i 6 – 10 mm och det är ett nytt område vi kliver in i nu,  säger Mikael som är inköpsansvarig i pressmeddelandet. Nu erbjuder vi hela spannet inom tjocklekar och breddar oss därmed rejält både inom befintligt kundsegment och nytt. Nya lasern är även utrustad med automatiseringskomponenterna LiftMaster och PartMaster.

4Den nya teknologin EdgeLine Bevel passar mycket väl ihop med att skära i grövre tjocklekar och tar helt bort tidskrävande manuella förberedelser av komponenten för svetsning. Här skapar man automatiska avfasningar och försänkningar i olika storlekar och rundar av plåtar med skarp kant. En funktion som Smemo är väldigt nöjda med.

– Den här funktionen var viktig för oss och vi blir mer konkurrenskraftiga, säger produktionsansvariga Viktor.

Laserskärning, kantpressning, stansning och automatiserad svetsning är några av sakerna som Smemo erbjuder. Men i en annan produktionsenhet tillhandahåller företaget även verktygsbaserad produktion - excenterpressning, automatpressning och robotiserad produktion. Att ha en så bred katalog är en klar styrka, menar Håkan, vd på Smemo.

– Dels är det ett vanligt förlopp att plåtbiten börjar i lasern och går sedan in i för vidareförädling i den verktygsbundna produktionen, men vi har ju även möjligheten att välja rätt tillverkningsmetod för rätt produkt.

De levererar idag till en stor kundbas, från lilla plåtsnickaren till fordonsindustrin. Ett stort ben är dock affärsinredning till systerföretaget PS Retail. 

– Vi ökar också inom bensinpumpar nu, säger Håkan, men har valt att ha en bred bas.

Håkan kom in i företaget runt millennieskiftet, medan Mikael har varit med i Smemo sedan mitten på 90-talet. Bakgrunden har bröderna i företaget Thule – takräckstillverkaren, som deras farfar startade. 

2014 kom Viktor in i bolaget och idag har man cirka 65 anställda och bildar, tillsammans med systerbolaget PS Retail, en koncern med Mikael som koncernchef.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078