23948sdkhjf

Eurosteel jobbar med ett Eiffeltorn om året och investerar i ny maskin

En specialanpassad MTE bäddfräs blev valet för Eurosteel i Nybro när företaget ställde krav på precision och lägesnoggrannhet. 

Hos grovplåtsbearbetaren EuroSteel hanteras årligen 6 000 till 8 000 ton grovplåt, vilket motsvarar hela Eiffeltornet i vikt. 

Här tillverkas kundspecifika detaljer i storformat. Jan Fjeldså, vd på bolaget, berättar att det tyngsta de hanterar väger upp emot 40 ton.

– Vi producerar till exempel fundamentsplattor till maskinbyggare och containrar för lagring av radioaktivt rivningsavfall från kärnkraftverk.

På bolaget arbetar 70 anställda och anläggningen delas upp i två avdelningar. Först kapas den råa plåten med gas- och plasmaskärning för att sedan fortsätta till CNC-bearbetning, fräsning, periferislipning och precisionsslipning.

Trots att det är stora material som hanteras, krävs det stor noggrannhet och precision.

– Vi pratar hundradelar på stora plattor. Blir det fel kan det orsaka både verktygshaveri och maskinfel. Därför har vi också investerat i en kvalitetsavdelning med en mätmaskin som klarar även de allra största komponenterna, säger Henrik Täck som ansvarar för underhåll och projekt i meddelandet.

Efter att ha förvärvats av Lazarus Industriförvaltning 2021 har ett större fokus lagts på komponenter i grovplåt. Det innebär nya tillskott till maskinparken.

Senare i år kommer en ny portalfräs, men redan nu har man driftsatt en MTE KT-5200 bäddfräs.

– Vi tittade inte på snabbhet, däremot på lägesnoggrannhet och stabilitet. MTE är en stabil maskin, rejält uppbyggd, som klarar kraftig avverkning med precision. MTE:n har 30 verktygsplatser som standard och vi behövde 80. Arbetsområdet är rejält – 5 000 i X och 1 500 i Y och Z – så den täcker in mycket av de jobb vi har. 6 000 i varvtal och det mest avancerade fräshuvudet, fullstyrt, med 360 000 positioner var andra faktorer som talade för MTE:n, avslutar Henrik.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094