23948sdkhjf

SSAB satsar sex miljarder på ny ugn – minskar Sveriges koldioxidutsläpp med tre procent

SSAB:s styrelse har beslutat att satsa 6,2 miljarder kronor på en ljusbågsugn och tillhörande råvaruhantering i Oxelösund.

Planen är att starta produktion av stål utan koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet skrot och järnsvamp, under det fjärde kvartalet 2026.

Investeringsbeslutet menar SSAB är en milstolpe för den gröna omställningen mot fossilfri ståltillverkning, där Oxelösund står för det första steget mot planen att konvertera det nordiska produktionssystemet till 2030.

– Investeringen i Oxelösund kommer att öka vår flexibilitet och intjäningsförmåga och med ombyggnaden av Oxelösund kan vi minska det svenska CO2-utsläppet med 3 procent. Det kräver dock att vi får ett slutgiltigt godkännande av den nödvändiga kraftledningen till Oxelösund, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB.

Utöver investeringen i ugnen tillkommer en investering i den framtida kraftledningen, samt återställningskostnader, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Genom Oxelösund-investeringen kommer SSAB att eliminera behovet av att återinvestera i befintligt system med masugnar och koksverk. Satsningen innebär en ökas kapacitet för premiumprodukter, en förbättrad kostnadsposition samt ett fossilfritt produktionssystem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.098