23948sdkhjf

Plåtföretaget först ut i Skandinavien med nya lasern

Nu är Be-Ge Plåtindustris efterlängtade automatiserade produktionscell för höghastighetsskärning äntligen på plats, en TruLaser Center 7030 från Trumpf.

– Det här maskinkonceptet är precis vad vi har väntat på, säger Birger Andersson, vd på Be-Ge Plåtindustri. 

I maskinen integreras alla laserprocesser och både genomloppstid och bearbetningskostnader minskar.

Birger Andersson och kollegorna hade länge hoppats på att en maskin med 2D-laserns skärhastighet och skärkvalitet, tillsammans med den smidiga helautomatiseringen kring kombimaskinen, skulle lanseras.

När TruLaser Center 7030 lanserades första gången från Trumpf, var den inte ännu helt redo för marknaden. Men det var Birger och hans kollegor som snabbt åkte ner till Tyskland för en titt.

 – Det vi såg var precis det vi önskat oss, säger Birger i pressmeddelandet. Man har tagit det bästa ur laser och stans och satt ihop till en fullautomatiserad laser utan raster och man kan plocka artiklar processäkert oavsett geometri.

Den nya TruLaser Center 7030-maskinen är fullt automatiserad, från råmaterial in till detaljer staplade på pall ut, så den opererar så gott som helt självständigt. 

När maskinen släpptes med 12 kW slog Be-Ge Plåtindustri till – och i slutet på 2022 kom den på plats. 

– Vi trodde direkt på konceptet men väntade in lasereffekten och att maskinen skulle köras in ordentligt, säger Birger. Med det även nyinstallerade plåtlagret TruStore 3030 kör man nu helt automatiserad och obemannad fiberlaserskärning i olika plåtkvalitéer och tjocklekar. Lagret hanterar råmaterial och färdigskuret på pall. 

Funktionen SmartGate är en supportfunktionen i form av en ränna följer med skärhuvudet för tillförlitlig support för detaljerna under skärningen, vilket säkerställer hög kvalitet på den färdigskurna detaljen. En ejektorcylinder letar sedan automtiskt upp bäst punkt för varje detaljgeometri för att få ut detaljen så smidigt som möjligt.

– Utplockningen är mycket intelligent. Sugkopparna känner av väldigt noggrant om de får vakuum eller inte. De är också helt självaktiverande vilket medför att operatören inte behöver aktivera dem på förhand, allt går med automatik och undertill har vi stöd så vi enkelt får ut detaljen ur skelettet, säger Birger. 

Förra året byggde Be-Ge Plåtindustri ut verkstaden med 1 500 kvm och investerat i ett flertal nya maskiner de senaste åren. 

– Vi har valt att nischa oss mot sånt som är lite klurigare med mycket förädling med allt från enstyck till höga volymer, säger Birger Andersson avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094