23948sdkhjf

Verktygstillverkaren digitaliserar – förhindrar stopp i produktionen

För att öka sin insyn i driften och optimera sina processer har verktygstillverkaren Nafo digitaliserat sin maskinpark via Heidenhains programvara StateMonitor. Med programvaran kan tillverkaren se maskinernas status i realtid och förhindra stopp i produktionen.

Hur ökar vi produktiviteten i produktionen? Lönar det sig att investera i en ny verktygsmaskin och hur behåller man överblicken när flera maskiner används? Det är frågor som Heidenhain ville hjälpa till att besvara när de tog fram StateMonitor, en ny programvara som ger företag en överblick över sina maskiner och deras tillverkningsstatus i realtid. Detta ska i sin tur kunna förhindra flaskhalsar och onödiga avbrott.

Alla maskiner med en TNC-styrsystemsversion från och med 2006 kan anslutas via StateMonitor och programvaran finns på 23 olika språk, bland annat svenska. Det går även att ansluta olika styrsystem via StateMonitor.

– Alla pratar om Industri 4.0 och med StateMonitor kan vi nu visualisera verklig produktionsdata. Eftersom det är så lätt att göra får ämnet maskindatainsamling en helt ny dynamik, säger Simon Voit som tillsammans med sina kollegor utvecklat StateMonitor.

Enligt Simon som idag är produktchef för StateMonitor kan ett företags produktivitet utan vidare stiga med 10 procent med hjälp av programmet, och eftersom driftdatan går att läsa även från mobiltelefoner och surfplattor så går produktionsdatan att se även under möten eller efter arbetstid.

Ett företag som använder sig av den nya programvaran är tjeckiska Nafo som tillverkar formsprutade verktyg och verktyg i pressgjutet aluminium. Här har maskinparkens tio huvudmaskiner digitaliserats via StateMonitor, allt från en 18 år gammal spansk CME till en SAMAG TFZ 3L – en modern grovbearbetnings- och djuphålsborrmaskin.

Du behöver inte längre stå bredvid maskinen för att kunna kontrollera den Václav Hutas, Nafos ägare

Nafo ligger i industristaden Strakonice som har en lång tradition av aluminiumgjuterier, vilket gör att företagets tillverkning passar som handen i handsken i området. Härifrån levererar Nafo sina verktyg till underleverantörer som i sin tur levererar till några av Europas största biltillverkare.

På Václav Hutas datorskärm, Nafos ägare, syns ett cirkeldiagram med tio maskiner varav sju är markerade med grönt och tre med gult. Det innebär att sju maskiner är igång och kör, medan tre stycken är driftklara men ej körs.

– Det är fantastiskt att när som helst kunna se om och hur maskinerna går. StateMonitor innebär frihet. Inte bara för mig, utan framför allt för mina medarbetare som inte längre behöver stå bredvid maskinen för att kunna kontrollera den, säger Václav Huta.

Nafo är det första företaget i Tjeckien som använder sig av StateMonitor och Václav trycker på att det är viktigt att agera snabbt i dagens samhälle för att kunna gör framsteg. Något annat som var viktigt för företaget var att hitta dolda potentialer i bolagets tillverkning, något som programvaran hittills lyckats med.

– Idag kör vi med tvåskift hos oss, men ett tredje, obemannat skift vore görbart, berättar Václav.

Här skulle programvaran kunna sköta övervakningen av den autonoma driften på natten och helgerna, samt visa på fel och driftstopp.

En annan fördel med StateMonitor är att systemet är anpassat även för de som inte kan eller vill använda sig av molnet, då systemet inte kräver någon anslutning dit. Och precis som Nafo upptäckt under sin användning av programvaran har StateMonitor även analysfunktioner, som gör det möjligt att upptäcka dolda potentialer för att öka effektiviteten i tillverkningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063