23948sdkhjf

Stålutmanare ska tillverka stål med 90 procent lägre elbehov – planerar fabrik 2026

En helt ny process för framställning av fossilfri järnsvamp har utvecklats av FerroSilva tillsammans med bland andra KTH, Chalmers, Sveaskog och Ovako. Nu är planen att en ny fabrik, med kapacitet att producera 50 000 ton fossilfri järnsvamp per år, ska vara klar år 2026.

Vi har pratat med FerroSilvas Göran Nyström, tidigare vice vd på Ovako, som förklarar vad som gör FerroSilva-processen unik och hur den skiljer sig från andra metoder.

– Vår process har ett lägre koldioxidavtryck, en lägre produktionskostnad och är mer energisnål än konkurrerande metoder. Vår tillverkningsprocess har omkring 90 procent lägre behov av el än vätgasbaserade tillverkningsprocesser per producerat ton järnsvamp. FerroSilva-processen ger dessutom möjlighet att skapa kolsänkor, negativa utsläpp av koldioxid, vilket gör den unik.

2022 avslutades en omfattande förstudie där kalkylerna visade att FerroSilvas tillverkningsmetod kommer att vara mer kostnadseffektiv än andra initiativ för framställning av fossilfri järnsvamp i Europa.

– Vi använder rester från skogsbruk, biogent kol, för att tillverka syntesgas som består av kolmonoxid och vätgas. Gasen och järnpellets går igenom en så kallad direktreducerande reaktor. Slutresultatet av processen är fossilfri järnsvamp och flytande koldioxid. Den flytande biogena koldioxiden kan användas i andra industriprocesser och ersätta fossila källor, till exempel inom elektrobränslen.

Nästa steg är att så snart som möjligt påbörja FerroSilvas första fabrik vid Ovakos anläggning i Hofors, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Planen är att fabriken ska vara i drift år 2026.

Göran Nyström avslutar samtalet med att säga att alla innovativa tillverkningsprocesser som minskar utsläppen är välkomna.

– Det kommer säkert att finnas en marknad för all järnsvamp som är tillverkad på koldioxidsnåla sätt, men huvudutmaningen med att använda fossilfri vätgas från elektrolys som insatsvara är att det krävs mycket stora mängder el att för tillverka gasen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095