23948sdkhjf

Prisat startup-bolag spårar metallprodukters koldioxidavtryck

ChainTraced AB, som beräknar och spårar koldioxidutsläpp i metallprodukters värdekedja, vann förra året EIT Manufacturings europeiska innovationstävling för sin beräkningsmodell. Nu går EIT Manufacturing in som investerare i bolaget.

2019 föddes idén om att skapa en SaaS-lösning som skulle säkerställa en mer effektiv, säker och transparent kvalitetsspårning i den metalliska värdekedjan, vilket resulterade i startup-bolaget ChainTraced.

Idag jobbar de med flera stora aktörer inom metallindustrin för att kunna utveckla sin SaaS-lösning ännu mer mot koldioxidspårning. Detta i nära samarbete med marknaden.

En del i ChainTraced mission är att bidra till en mer hållbar industri i Europa. Vd och grundare Victor Andersson berättar mer om deras ambition.

– Idag står stålindustrin för 7–8 procent av jordens utsläpp. Därför känns det som ett självklart steg för oss att ytterligare stärka vår målmedvetna satsning inom hållbarhet. Parallellt med kvalitetsspårning och digital certifikatshantering vill vi möjliggöra för fler industrier runt om i världen att på ett effektivt sätt mäta, följa upp och rapportera sitt koldioxidavtryck längs den metalliska värdekedjan.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser ett kraftigt ökat behov av transparens och hållbarhetsrelaterad rapportering. Både från konsumenter och lagstiftning, vi står väldigt starkt positionerade att ta en globalt ledande position inom produktsegmentet för metaller, berättar Victor Andersson.

Som ett led i satsningen har EIT Manufacturing, EU:s innovationsorgan inom tillverkning, gått in med investeringskapital.

– ChainTraced engagemang för hållbarhet med sin lösning för spårning och och spårbarhet genom värdekedjan har potential att skapa verkligt värde och påverkan för branschen. Genom att investera i ChainTraced satsning hjälper vi dem inte vara att växa, utan bidrar också till omvandlingen av tillverkningssektorn mot en grönare och mer hållbar framtid, säger Abir Hossain, Business Creation Manager på EIT Manufacturing.

Europa är den primära marknaden för ChainTraced, men sedan förra året är de även verksamma i Brasilien, vilket tyder på att behovet av en digital SaaS-lösning är global.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078