23948sdkhjf

EMAB satsar på fiberlaser från Bystronic!

Företaget har investerat i en helt ny revolutionerande laserskärmaskin som använder den allra senaste laserfibertekniken
Pionjärerna i Gnosjöregionen
Legotillverkaren EMAB i Forsheda har alltid legat i framkant då det gäller att tänka framåt. Den förre ägaren Conny Arvidsson var en gång i tiden först i trakten med att erbjuda sina kunder laserskurna plåtdetaljer. Med det stärkte företaget sina marknadsandelar. Nu stoltserar företaget med en helt ny revolutionerande laserskärmaskin som använder den allra senaste laserfibertekniken berättar Anders Oliv, VD på företaget strax utanför Värnamo i ett pressmeddelande.

Skeptiska i början
Investeringen är en BySprint Fiber 3015 på 3 kW och är en bland de första som installerats i landet. – Vi hade planerat för en andra produktionslinje med en vanlig laserskärmaskin, men bestämde oss mitt i processen för att tänka om. Siffrorna såg lovande ut på papperet när det gällde med vilken hastighet och precision laserfibern kunde arbeta, men vi nöjde oss inte med det. Vi lät helt enkelt Bystronic i Schweiz skära några plåtar och ge oss alla produktionsdata. Vi blev övertygade, och våra egna mätningar visar att vi halverat driftskostnaderna med den nya laserfibern.

En ekonomisk produktionsekvation
Det vanligaste materialet EMAB använder i sin produktion är svartplåt upp till 4 mm. Fiberlaserns fördelar är att den arbetar mycket snabbare och med renare snitt. Samtidigt kan fiberlasern skära även i ickejärnhaltigt material, i klartext innebär det att vi nu inte längre behöver tacka nej till en kund som vill ha detaljer skurna i exempelvis mässing eller koppar säger Anders Oliv.

Skägglöst!
Viktor Larsson är en av de tre operatörerna som lovordar den nya fiberlasern.
– Originalparametrarna stämmer exakt mot verkligheten, och vi har inte behövt slipa eller bearbeta något av det skurna materialet. Laserfibern är utrustad med ByPos som är en avkänningsmekanism som automatiskt känner av om plåten skulle vara något böjd, och kompenserar detta under drift. Detta har varit så positivt att vi nu även installerar ByPos på vår redan befintliga Co2-laser. Vi välkomnar att kunna klara av att slippa efterbearbetningen säger Viktor.

Framtidsoptimism!
–Vårt företag startades för 110 år sedan och har en gedigen tradition av hantverkskunnande och framtagning av prototyper. Vi investerade i en laserlinje från Bystronic Scandinavia AB för två år sedan och har nu startat upp linje nummer 2. En klar fördel i produktionen är att vi enkelt kan gå in och tillverka en förserie av en prototyp åt en kund med den ena lasern, och låta större serier gå ostört i den andra. Detta vinner både vi och kunderna stora fördelar med avslutar Anders Oliv.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078