23948sdkhjf

EU:s tullar sätter käppar i hjulet för svenska företag som importerar metall

EU:s importtullar hindrar svenska företag som importerar insatsvaror som stål, metall och plåt, menar Patrik Tingvall, chefsekonom på Kommerskollegium.

Han anser att importtullarna helt bör slopas – eller i alla fall minskas.

– Man har sett på ett flertal länder där man gjort liknande åtgärder att produktiviteten ökar i näringslivet, ekonomiska tillväxten ökar och en rad andra positiva effekter. Så varför inte följa ett gott exempel?, säger han till Sveriges Radio.

På så sätt blir EU:s importtullar ett hinder för svenska företag, som samtidigt måste betala höga importpriser. Företagen, som ofta betalar i dollar och euro, missgynnas också av en svag svensk krona.

Patrik Tingvall säger till Sveriges Radio att importtullarna på industrivaror just nu ligger på 4,1 procent. Att företag måste betala importtullar på till exempel stål, metall och plåt får effekten att det sprider sig till hela landets ekonomi.

– Idag har vi långa värdekedjor. Om vi tittar på hur varor tillverkas, är det så många led varan transporteras genom, så det är nästan omöjligt att hitta en vara som inte påverkas.

För att det ska ske en förändring av nivåer på importtullar i Europa krävs ett EU-beslut, menar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095