23948sdkhjf

Lågt pris och växande tillgång på batterimetallen

Tidigare verkade det som att bristen på kobolt skulle försvåra den gröna omställningen, men nu har metallpriset halverats och kobolt finns i drivor.

Kobolt är en av de viktigare metallerna i energiomställningen då den används för många tekniska tillämpningar och i legeringar för hårddiskar och jetmotorer. Det är också en så kallad "batterimetall" som används i mobiltelefoner, elbilar och bärbara datorer.

Den är dock ovanlig och utvinningen av kobolt kan vara kontroversiell på grund av sociala och miljömässiga utmaningar som är associerade med gruvdrift och utvinning, skriver Dagens PS.

I Kongo-Kingshasa, som plågats av inbördeskrig och korruption, finns mest av den kända kobolten. Priset har under många år stigit och 2022 uppnådde metallen en pristopp på över 800 000 kronor, en fördubbling jämfört med året innan. Det skriver Dagens PS och hänvisar till The Economist.

Men sedan dess har koboltpriset nästans delats med tre, till 35 000 dollar per ton, vilket snuddar på det lägsta priset i historien. Det beror bland annat på efterfrågan som nådde sin kulmen under pandemin. The Economist skriver att inte ens elbilsboomen kunnat väga upp för det minskade intresset för hemelektronik, där utvecklarna försöker att bojkotta kobolt och använda sig av andra material.

Allt fler gruvor som utvinner kobolt öppnas däremot och experter anar att Kongo kommer öka sin produktion med nära 40 procent. Även Indonesiens utvinning spås utvidgas till 18 000 ton, vilket är en enorm ökning från ingenting alls för några år sedan.

Skulle priserna sjunkit så här mycket på andra marknader, skulle man inte ha råd att fortsätta producera. Men kobolt är en biprodukt av utvunnet nickel och koppar, som har fortsatt högt pris. För varje nyöppnad nickel- eller koppargruva innebär en växande tillgång på kobolt och på så sätt ett lägre pris.

Trots ökningen är metallen fortsatt ovanlig på jorden, skriver Dagens PS. Under ett år produceras cirka 140 000 ton i världen, vilket är mindre än 0,01 procent av hur mycket järn som bryts (2,5 miljarder ton).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078