23948sdkhjf

LKAB:s kvartalsrapport: "Att industrialisera ny teknik innebär att hantera komplexa risker"

Idag presenterades LKAB:s bokslutskommuniké och kvartalsrapport för fjärde kvartalet 2022.

LKAB fortsätter resan mot att bli en leverantör av järnsvamp för att i framtiden förse bolagets kunder med råvara till fossilfritt stål. Omställningen innebär en rad utmaningar.

– Rådande situation har stärkt behovet av vår omställning men vi ser en ökad risk för framdriften då komplexiteten på kort sikt ökat. Att industrialisera ny teknik innebär att hantera komplexa risker. Energiförsörjningen är ett exempel där det hittills inte tagits beslut som bidrar till att marknadens aktörer kan bygga ut utbudet av elproduktion för att möta den framtida efterfrågan och därmed hålla nere priserna, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i ett pressmeddelande. 

Här är resultaten för senaste kvartalet (motsvarande kvartal 2021 inom parentes.

  • Nettoomsättning 9 949 miljoner kronor (9 064)
  • Periodens resultat 2 462 miljoner kronor (3 167)
  • Operativt kassaflöde 304 miljoner kronor (1 637)

Produktionsvolymen för kvartalet påverkades av fortsatta störningar vid pelletsverken i Kiruna samt åtgärder för att säkerställa produktionskapacitet. Produktionen av rågods är till viss del fortsatt påverkad efter den omfattande seismiska händelsen i Kirunagruvan våren 2020. Utredning av produktionslösningar för en säkrare och mer hållbar gruva mot djupet fortsätter.

Här är siffrorna för helåret 2022, inom parentes 2021.

  • Nettoomsättning 46 543 miljoner kronor (48 812)
  • Periodens resultat 15 080 miljoner kronor (22 604)
  • Operativt kassaflöde 10 156 miljoner kronor (19 988)

LKAB blickar även fram emot 2023 och skriver följande i sin rapport:

Rådande geopolitisk oro med stigande räntor och hög inflation till följd av kriget i Ukraina innebär att LKAB ser en ökad kostnadsnivå avseende energi, vissa insatsvaror och material. Konsekvenserna på längre sikt avseende energi, råvarumarknader och andra värdekedjor är fortsatt svåra att bedöma.

Läs gärna vår tidigare intervju med Jan Moström

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109