23948sdkhjf

Varannan svensk kan tänka sig en gruva i närområdet

En ny undersökning visar att svenskar är positiva till gruvnäringen. Till och med så pass positiva att hälften kan tänka sig att ha en gruva i sitt närområde.

SGU, Sveriges geologiska undersökning, har låtit analysföretaget Novus fråga 2046 personer mellan åldrarna 18 och 79 hur de ställer sig till den svenska gruvnäringen.

I undersökningen framgår det att sex av tio tycker att gruvnäringen bör få rätt förutsättningen för att kunna säkra viktiga metaller, vilket är tio procent mer än vid förra undersökningstillfället.

SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén säger att förståelsen för den gröna omställningen ökat.

– Det ligger i linje med att vi på samhällsnivå börjar få upp ögonen för det råvaruberoende vi har till andra länder och också en ökad förståelse för att vi behöver bryta mer metaller och mineral för att klara den gröna omställningen-

69 procent av de tillfrågade menar att det finns en motsättning mellan gruvnäringen och miljöfrågor. Medan 44 procent tycker att gruvnäringen spelar en viktig roll för att minska klimatpåverkan. En av tio menar, däremot, att den är helt eller ganska oviktig. Hälften av de 2046 personerna tar inte ställning alls, varken för eller emot.

– Gruvbrytning innebär alltid en miljöpåverkan. I Sverige har vi en stark miljölagstiftning, vilket ger goda förutsättningar att generera minsta möjliga påverkan lokalt, samtidigt som de råvaror som utvinns är nödvändiga för teknik som minskar klimatpåverkan globalt, säger Anneli Wirtén.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.204