23948sdkhjf

Volvo i Säffle lägger ner

En svag marknadsutveckling och hård konkurrens i Europa gör att Volvo Bussar nu planerar att koncentrera tillverkningen av kompletta bussar i Europa till företagets huvudanläggning i Wroclaw, Polen.
Den planerade strukturförändringen innebär att produktionen vid Volvo Bussars anläggning i Säffle upphör vid halvårsskiftet 2013, förutsatt att erforderliga förhandlingar med de fackliga organisationerna är avslutade. Totalt berörs cirka 330 tillsvidareanställda och ett 60-tal konsulter. Volvo Bussar bibehåller eftermarknadsfunktionen och teknisk support i Säffle för att säkerställa fortsatt god support till de nordiska kunderna och erbjuda lokala arbetstillfällen. Ambitionen är att utveckla denna verksamhet så att den omfattar ett 50-tal jobb.

-Efterfrågan på nya bussar i Europa har stadigt minskat under de senaste åren samtidigt som priserna pressats, särskilt i de nordiska marknaderna. Genom att koncentrera produktionen av kompletta bussar till en fabrik kan vi sänka kostnaderna och därmed vända den negativa lönsamhetsutvecklingen, säger Håkan Karlsson, VD Volvo Bussar AB i ett pressmeddelande.

Volvo Bussar har en betydande överkapacitet i Europa i sina komplettbussfabriker, även om marknadspositionen har stärkts under det senaste året. Företaget bedömer att volymtillväxten i Europa kommer att vara låg de närmaste åren och att prispressen fortsätter. Genom att koncentrera produktionen till den avsevärt större anläggningen i Polen räknar Volvo Bussar med att nå de skalfördelar som är nödvändiga för att möta den allt hårdare konkurrensen på marknaden. Anläggningen i Polen har fyra gånger så stor kapacitet som fabriken i Säffle.

-Vi har tillsammans med medarbetarna i Säffle och Polen investerat i nya citybussmodeller och förbättrat effektiviteten, men den negativa utvecklingen av den europeiska marknaden tvingar oss tyvärr till detta beslut för våra medarbetare i Säffle, säger Håkan Karlsson.

Volvo Bussar i Säffle kommer nu att påbörja förhandlingar med de fackliga organisationerna om en flytt av produktionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.065