23948sdkhjf

Världens största busschassi

Transportsystemet blir effektivare och operatörernas drift förbättras.
Volvo lanserar vad som uppges vara världens största busschassi på FetransRio-mässan i Rio de Janeiro, Brasilien.

Bolaget är en stor leverantör av bussar för högkapacitetssystem inom stadsbusstrafik, Bus Rapid Transit (BRT). Det nya dubbelledade chassit, döpt till Gran Artic 300, är 30 meter långt och bussen kommer kunna ta upp till 300 passagerare.

- Vi är ledande inom bussar för högkapacitetssystem, Bus Rapid Transit, och nu lanserar vi världens största busschassi. Det kommer innebära effektivare transportsystem, en högre kvalitet för passagerarna och en mer kostnadseffektiv drift för operatörerna, säger Fabiano Todeschini, chef för Volvo Bussars verksamhet i Sydamerika.

Det nya chassit, Gran Artic 300, är utvecklat i Brasilien specifikt för högkapacitetsystem inom stadsbusstrafik, där bussarna bland annat kör i särskilda bussfiler. Bussen kommer kunna ta 30 fler passagerare än den tidigare modellen. En dubbelledad buss av Volvos nya modell ersätter tre bussar av standardlängd.

På FetransRio-mässan visar Volvo också ett 22 meter långt ledbusschassi, Super Artic 210. Förutom högre kapacitet, 210 passagerare, är det utrustat med fem dörrar. Den extra dörren underlättar på- och avstigning och ger en bättre fördelning av passagerare ombord. Chassit är byggt med endast tre axlar.

Den högre kapaciteten hos dubbelledbussar innebär en minskning av antalet fordon i trafik, vilket ökar medelhastigheten i systemet och minskar utsläppen.

Volvo har levererat fler än 4 000 bussar till BRT-system i Curitiba, Bogotá, Guatemala City, Mexico City, Santiago de Chile och San Salvador.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078