23948sdkhjf

Seminarium belyser vikten av branschskolor

Ett riksdagsseminarium hölls nyligen för att belysa branschskolornas viktiga roll för kompetensförsörjningen inom smala branscher, som plåtslagaryrket. Fokus för dagen var branschskoleförsöket som pågått från 2018 och beräknas avslutas under sommaren 2023.

Medverkande på seminariet var Plåt &Ventbyrån och riksdagsledamöterna Caroline Helmersson Olsson (S) och Josefin Malmqvist (M).

Utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån Niklas Angelöf var på plats. I ett pressmeddelande kommenterar han initiativet branschskoleförsöket.

– Att avsluta försöket utan att utveckla nya stödsystem eller länka till redan existerande är att hota branschskolornas existens. Branschskoleförsöket har betytt mycket för plåtbranschen. En stor vinst har varit att attityden från huvudmännen har förändrats och de är mer villiga att erbjuda inriktningen plåtslageri på Bygg- och anläggningsprogrammet. Något som har resulterat i att vår egen branschskola under försöket utbildat cirka 200 elever, ett viktigt tillskott till branschens kompetensförsörjning.

Prognosen för plåtslagaryrket ser inte speciellt ljust ut. Inom de kommande tre åren kommer runt 2000 plåtslagare behöva anställas, men endast hälften kommer ut på arbetsmarknaden inom tre år. Ett av problemen är att det saknas utbildningsmöjligheter.

Plåtslageriutbildningarna har sedan 90-talet minskat från 32 till 18. Mycket på grund av ekonomiska skäl – varje elev har helt enkelt kostat för mycket vilket har gjort att utbildningen upplevs för dyr för många kommuner. Det skriver Plåt & Ventbyrån i pressmeddelandet.

– Plåt & Ventbyrån har alltid arbetat aktivt med att få fler unga att utbilda sig till plåtslagare genom att visa hur spännande, bra och långsiktigt tryggt plåtslagaryrket är. Vi ser att insatserna gör skillnad, men de räcker inte då alldeles för få skolor med bygg- och anläggningsprogrammet ger eleverna möjlighet att prova på yrket. Här behövs politiska beslut så det blir mer självklart för de skolor som idag inte erbjuder plåtslageri att skicka elever till vår branschskola i Katrineholm, säger Annika Waernström som är vd för Plåt & Ventbyrån.

Branschskoleförsöket, som hållt på i nästan fem år, har gjort att fler huvudmän skickat elever till Plåt & Ventbyråns branschskola. Däremot har det funnits en begränsning på att endast skicka fem elever per läsår och yrke. I stället borde skolornas upptagningsområde styra antalet elever som skickas i väg. Det är en lösning som skulle kunna minska kompetensbristen inom plåtslagaryrket och andra smala yrken, menar Plåt & Ventföretagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172