23948sdkhjf

Bli klokare på materialutveckling

På ett seminarium i Karlstad kan man lära sig mer om materialteknologi och applicering av nya material. Medverkande är bl a Outokumpu och Uddeholm Tooling tillsammans med Karlstads Universitet.
Den 27 maj inbjuder Stål & Verkstads delprojekt 3 Utveckling av materialteknologi och applicering av nya material till seminariedag på Karlstads universitet.

Outokumpu Stainless Steel och Uddeholm Tooling medverkar tillsammans med Avdelningen för maskin- och materialteknik på Karlstads Universitet.

Seminariet ingår i ett Stål&verkstad-projekt som behandlar materialutveckling.

Syftet är att sammanföra de stålproducerande företagen med de applikationsinriktade varumärkesägarna i regionen. Det finns ett uttalat behov av metallurgisk och materialteknisk kunskapsöverföring och teknikspridning. Karlstads universitet och Bergsskolan bidrar med forskningskompetens och provningsutrustning av olika slag.

I regionen finns ett antal företag som har en världsledande position inom utveckling och produktion av högkvalitativa stål- och gjutjärnsmaterial, t ex Uddeholm Tooling, Uddeholm Strip Steel, Ovako, Outokumpu, Metso Foundries, Scana Steel och Deform.

Ett antal varumärkesägare är inbjudna att delta i projektet och har möjlighet att bidra med utvecklingsprojekt eller problemområden, där nya lättare, starkare eller på andra sätt unika material kan vara en lösning.

Projekt avser även att skapa en ökad medvetenhet och en regional centrumbildning runt dessa frågor. Målsättningen är att medverka till en höjning av kompetens, förädlingsgrad och teknisk nivå hos framför allt små och medelstora företag för att stärka regionens konkurrenskraft såväl nationellt som internationellt.

Program den 27 maj:
• Information om Karlstads Universitets Material- och konstruktionscentrum som är under uppbyggnad ( Lasse Jacobsson, Karlstads Universitet )

• Nya, gamla och nygamla stålsorter" (rostfria stål) Maria Glaes, Outokumpu Stainless AB

• Nya utmaningar för Uddeholms verktygsstål" (hur man kan applicera dessa stål som konstruktionsstål, konceptet HPS= High performance steel), Lars Ekman, Uddeholm Tooling

Läs mer om seminariet här eller kontakta lasse.jacobsson@kau.se
För anmälan, kontakta maria.fallstrom@stalverkstad.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078