23948sdkhjf

Stålföretag och studenter i digitaliseringssamarbete

Ett nytt samarbetet har inletts mellan medlemsföretagen inom Jernkontorets teknikområde 60, digitalisering, och Högskolan i Gävle. Där ska ett ex-jobb-team handleda tre examensarbeten inom digitalisering inom järn- och stålindustrin.

Det är Alleima, Erasteel och Ovako som kommer att erbjuda ex-jobb till högskolans studenter. Studentprojekten handlar om digitalisering kopplat till underhåll och produktionsuppföljning i järn- och stålindustrin. Samtliga projekt genomförs på samma digitala plattform.

Finansiering av ex-jobben star Teknikområde 60 för och medlemsföretagen får ta del av resultatet vid projektens slut.

Helena Malmqvist är forskningschef för Jernkontorets teknikområde 60. Hon säger i ett pressmeddelande att samarbetet mellan företagen och eleverna är värdefullt.

– Ett företag som lägger kraft och energi på att vara värd för ett ex-jobb får tre arbeten tillbaka. Resultat som med stor sannolikhet kan bidra till att lösa problem och, eller utveckla verksamheten.

Tillsammans bildar företagen och eleverna ett ex-jobb-team. En av de som också tillhör teamet är Niclas Björsell. Han är professor i elektronik och vetenskaplig ledare för Högskolan i Gävles strategiska forskningsområde Intelligent Industri. Han är även högskolans adjungterande representant i teknikområde 60.

– Vi ser många fördelar med att bedriva ex-jobb i team-konstellation. Både studenter och handledare kan bolla idéer och ha stöd av varandra under jobbets gång, och jag kommer vid behov att kunna handleda företagens handledare, säger Niclas Björsell.

– Tack vare den nära kopplingen till Högskolan i Gävle når projekten och handledningen av dem en god akademisk höjd. Dessutom ökar kunskapsdelningen mellan den akademiska världen och stålindustrin, och det är något som vi vet gynnar alla parter, säger Helena Malmqvist avslutningsvis i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.406