23948sdkhjf

Det började som en hobby – nu ses hans filmer om smide av miljoner

Torbjörn Åhman har bakgrund i foto och bild, men när han flyttade till hus tog han upp sin barndomshobby smide igen. Idag kombinerar han foto och smide genom att filma skapandet och lägga upp på Youtube. Ett framgångsrecept som lett till 700 000 följare världen över.

Det var runt 2009 2010 när Torbjörn köpte hus, med plats för verkstad, som hans hobby från barndomen tog fart igen. Han hade sedan tidigare ett städ, som länge varit stående i hans mammas källare, men efter husköpet var det dags att ta tillbaka det.

Jag fick ju ta hand om det och sen stod det och glodde på mig ett tag. Jag började ta tag i det så smått och samla på mig fler saker och byggt och grejat. Det är en kontinuerlig process att samla verktyg och utmana sig själv med olika projekt.

Smidet startade först som en hobby, men i takt med att hans Youtube-kanal växte och följarantalet ökade har det blivit ett heltidsjobb. Men det är inte bara smide han sysslar med.

Det är ju videoredigering och mycket tid framför datorn. Jag vill gärna läsa kommentarer och svara på frågor och bara det tar rätt mycket tid.

Många timmar i verkstaden blir det ändå, men som den skapande person han är, tycker han bara att det är roligt. Och skapandet är det som driver honom.

Det var ju faktiskt en av grunderna till smedens yrke en gång i tiden. Han var byns uppfinnare. Någon kom med ett problem och det var upp till smeden att lösa det. Ingen klarade sig utan honom. När järnet väl kom var det livsviktigt.

Han drar likheter till sitt eget skapande idag.

Ibland när jag ska göra något, så måste jag kanske först göra ett verktyg eller en jigg för att sedan kunna göra den saken. Och för att göra den jiggen kanske jag behöver ett första verktyg, så man får tänka igenom noga hur man ska gå till väga.

Torbjörn berättar att han länge hållit på med foto och bild och jobbat professionellt med det, så steget till att själv börja spela in filmer till Youtube var inte så långt.

Det var väl runt 2010 där jag umgicks med folk över lite forum på nätet. Några av dem hade lagt upp några filmer på nätet och jag tänkte att det vore kul att testa.

Inte långt därefter lade han själv upp sitt första klipp och tänkte inte så mycket mer på det. Han förväntade sig att vänner och bekanta möjligtvis hade tyckt att det var lite roligt att titta på – och kanske några tokstollar, lägger han till.

Men efter ungefär tre videos upptäckte Torbjörn att han hade fått över 6 000 visningar.

Jag kunde inte tänka mig att det skulle välla in visningar, som det sedan gjorde. Jag tänkte bara: ”Wow, vad är det här?”, säger han och skrattar.

Det sporrade honom till att fortsätta. Idag har Torbjörn nästan 700 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal. Många av hans 159 videos har flera miljoner visningar – och när man tittar på dem är det lätt att förstå varför. Passionen för smide, foto och en gnutta humor verkar vara ett vinnande koncept.

En av Torbjörns filmer – med imponerande 11 miljoner visningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas med ny teknik
De får leta metaller i Bottenviken: "Potentiell skattkista"
Han tilldelas Swerims pris i forskningsstationens minne
Metallnätet – en räddare i nöden vid brand
Stålföretag och studenter i digitaliseringssamarbete
Gretas miljongåva i kampen mot järnmalmsgruva
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.219