23948sdkhjf

Positivt i projekt om koldioxidlagring

Fyra år, 19 forskare och 10 länder. Det är tänkt att vara receptet bakom ett försök att minska koldioxidutsläppen med 95 procent vid stålproduktion. Nu har halva tiden för projektet gått.

Projektledaren Magnus Lundqvist vid Swerim menar att det än så länge gått över förväntan.

– Ämnena som vi värmt är inte färdiganalyserade, men själva försöken har gått väldigt bra. Det gick till och med snabbare att komma upp i temperatur än vi förväntat oss, säger Magnus Lundqvist i ett pressmeddelande efter försöksperioden som avslutades i september.

Han fortsätter:

– Vi har avskilt koldioxiden från masugnsgas och den resterande blandningen av kväve och väte har vi sedan använt till värmning. Vi har även mätt gaskvalitén och kunnat konstatera att koldioxiden är lagringsbar. 

Inom EU-projektet, C4U, testat två olika koncept och tekniker för att bruka gas från masugnar för värmningsugnar vid stålproduktion och fånga och förvara koldioxid.

Dels ska koldioxiden avskiljas från gasen innan förbränningsprocessen, dels nyttja gasenergin för att producera vätgas genom att separera koldioxiden efter själva förbränningsprocessen.

I pressmeddelandet framgår att nästa försökskampanj sker i slutet av november. 

– Då testar vi en annan variant; vi avskiljer koldioxiden efter att vi bränt den vid uppvärmningen. På det sättet ser vi vilken variant som är effektivast för ugnen och hur det påverkar värmeöverföringen till stålet. Sedan får vi utvärdera stålets kvalitet, till exempel tillväxten av oönskat glödskal, berättar Magnus Lundqvist.

Kollegan Paul Cobden på Swerim är innovationsansvarig i projektet med internationell överblick.

– Stål är en global produkt som är oumbärlig i vårt samhälle. Samtidigt innefattar stålets produktionsprocess många olika steg, som alla kan leda till CO2-utsläpp. Styrkan med C4U att vi arbetar tillsammans längs hela produktionskedjan för att minska utsläppen. Detta är endast möjligt genom internationellt samarbete, säger han avslutningsvis i pressmeddelandet.

Delaktiga i det internationella projektet: UCL, Swerim, Radbound Universiteit Nijmegen, CSIC, ArcelorMittal, Kisuma Chemicals, University of Manchester, Politecnico di Milano, TNO, Element Energy, Canmet , BGR, Dalian University of Technology, Ineris, CEPS, Wood, Carmeuse, Climate Strategies, Johnson Matthey and University of Sheffield.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093