23948sdkhjf

Energikrisen ger gjuteriföretaget grått hår: – Vi använder trots allt 100 miljoner kW per år

El- och gasräkningen har fördubblats hos Vald. Birn. Det mesta kan dock vidarebefordras till kunder.

Som en av Danmarks största konsumenter av el har Vald. Birn kunnat känna av den rådande energikrisen.

– Vår elräkning är nästan sexdubblad jämfört med förra året. Så det har skett en enorm ökning. Inte bara el, utan även gas har fyrdubblats sedan 2020, förklarar vd Claus Beier.

Svårt att flytta runt i produktionen

Vald. Birn har såklart försökt minska elförbrukningen, men det har varit en svår övning.

– Vi producerar trots allt 24/7, fem dagar i veckan, och helgen lägger vi till stor del på reparationer och underhåll innan vi startar upp igen på söndag, säger Claus Beier.

Vår elräkning är nästan sexdubblad jämfört med förra året.   Så det har skett en enorm ökning.   Inte bara el, utan även gas har fyrdubblats sedan 2020Claus Beier, verkställande direktör på Vald.   Birn

– Vi har kunnat flytta en del av järntyperna, som kanske är svårare att smälta, till de billigare tiderna. Men det är svårt och vi kan inte bara snabbt manövrera runt på en timme. Vi har gjort olika insatser i förhållande till att spara och tänka ekonomiskt, fortsätter han.

Med tanke på solceller och power-to-x

Vald. Birn kommer dock inte att stå för hela notan.

– Vi har tvingats gå ut och föra en dialog med alla våra kunder om att det finns förutsättningar som måste ändras, så att det inte är vi som står ensamma kvar med en massiv räkning. Vi använder trots allt 100 miljoner kW per år. Tidigare sa vi att 1 öre vi betalade mer för el kostade en miljon mer på slutresultatet, så vi är ganska känsliga, säger Claus Beier.

Han och resten av ledningen funderar dock också på hur sårbarheten för fluktuationer i energipriserna ska kunna minimeras.

– Vi går förstås i dialog med vårt elbolag och diverse andra som har bra idéer om solcellsparker eller power-to-x och vad som helst som finns runt omkring. Där har vi en bra dialog om vad vi kan hitta i framtiden, som är lite stabilare än vad vi har nu, säger Claus Beier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125