Företag tecknar avtal om kolavskiljning för stålindustrin

Detta sker efter undertecknandet av ett finansieringsavtal mellan parterna.
Företagen kommer också att genomföra en genomförbarhets- och designstudier för att stödja framsteg mot fullskalig distribution.
Ska samla expertis
Avtalet, som innebär ett försök vid ArcelorMittals stålverk i Gent, Belgien och en annan plats i Nordamerika, kommer att "samla expertis från de olika partnerna för att identifiera sätt att förbättra kolavskiljning och -utnyttjande och/eller lagringsteknik (CCUS) i stålindustrin som är svår att minska”, enligt ett pressmeddelande.
Internationella energiorganet uppskattar att CCUS-tekniken måste tillämpas på mer än 53 procent av primärstålproduktionen år 2050, motsvarande 700 Mt/år CO2, för nettonollutsläppsscenariot.
ArcelorMittal underlättar försöket vid sin 5Mt/år stålfabrik i Gent, Belgien och på andra håll i Nordamerika, där MHIENG tillhandahåller sin teknologi och stödjer ingenjörsstudierna. BHP och Mitsubishi Development, som nyckelleverantörer av högkvalitativa ståltillverkningsråmaterial till ArcelorMittals europeiska verksamhet, kommer att finansiera försöket, som förväntas pågå i flera år.
ArcelorMittals fabrik i USA
Parterna planerar att installera den mobila testenheten i en av ArcelorMittals North American Direct Reduced Iron (DRI) anläggningar, för att testa MHIENGs teknologi i denna ståltillverkningsrutt.
– Avkarboniseringen av stålindustrin är en stor utmaning som vi inte kan lösa på egen hand: det är genom partnerskap och samarbete som vi kommer att uppnå ArcelorMittals klimatmål att minska CO2-utsläppen med 35 procent till 2030 i Europa och med 30 procent år 2030 över hela världen. Vi är därför stolta över att arbeta med BHP, Mitsubishi Development och Mitsubishi Heavy Industries Engineering i detta banbrytande pilotprojekt för koldioxidavskiljning i ArcelorMittal Gent, säger ArcelorMittal Belgiums vd Manfred Van Vlierberghe.
Ingen lätt väg
– Det finns i dagsläget inget säkert eller enkelt sätt att netto nollutsläpp för stålproduktion. CCUS är en av de viktigaste reduktionsteknikerna med potential att stödja utvecklingen av några av dessa vägar, så i samarbete med industriledare som ArcelorMittal, Mitsubishi Development och MHIENG hoppas vi kunna komma fram till skalbara lösningar snabbare för att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen inom ståltillverkning, säger BHP:s kommersiella direktör, Vandita Pant.
– Stål är en kritisk produkt för världen att utveckla och avkarbonaisera, och vi måste arbeta hårt tillsammans för att möjliggöra stål med lägre utsläpp av växthusgaser, stödja minskningen av kolintensiteten i masugnen och testa ny teknik för stålproduktion, tillägger han.
KÄLLA: Steeltimes International
Källa: Steeltimes International