23948sdkhjf

Gjuterierna om beslutet: "Annars hade vi fått tvärnita och stanna produktionen"

De höga energipriserna har fått de värmländska gjuterierna Fundo och Arvika Gjuteri att flytta sin produktion till nattetid. Det rapporterar Dagens industri.

De elintensiva fordonsunderleverantörerna Fundo och Arvika Gjuteri har tvingats lägga om produktionen till nattetid för att klara av de höga elpriserna.

I snitt har segjärnsgjuteriet Arvika Gjuteri ett elpris 30 öre per kilowattimme, vilket motsvarar en årskostnad på 15 miljoner kronor. Skulle elpriset stiga till 3 kronor per kilowattimme höjs slutsumman avsevärt och landar på 150 miljoner. Därför har beslutet om nattproduktion tagits.

Det är det vi kan göra för att proaktivt få ned kostnaden och vi tror att vi kan smälta en fjärdedel av järnet på natten. Det sparar vi miljontals kronor på, säger Roger Berggren som är styrelseordförande i Leax Group som äger Arvika Gjuteri tillsammans med Sibbhultverken Group till Di.

Aluminiumgjuteriet Fundo, som ägs av Sibbhultverken Group, har sedan en tid tillbaka arbetat förmiddags- och eftermiddagsskift, men nu övergått till natt- och helgproduktion.

Hade vi inte flyttat hade vi fått tvärnita och stanna produktionen. Det handlar om så stora kassaflöden, säger Lars Dahl som är vd och ägare Sibbhultverken Group till Di.

Källa: Dagens industri

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063