23948sdkhjf

H2:s vd om elkrisen och industrin i norr: "De måste byggas"

Mer elkapacitet är helt avgörande för att industriprojekten i norr ska bli lyckade. ”De måste byggas”, säger H2 Green Steels vd Henrik Henriksson. 

Under flera decennier har Sveriges norra delar exporterat el till de söder. Norrbotten och Västerbotten använder cirka en tredjedel av den producerade elen i regionen – men det kan komma att förändras.

Om fem år beräknas Northvolt, Hybrit och H2 Green Steel vara i gång och tills dess kommer elen att räcka, men orosmomentet är ledningskapaciteten. För Hybrit är läget mest kritiskt då anläggningen i Gällivare behöver en ny, fem mil lång ledning från Lule älv.

– Får vi inte elen i tid blir projektet försenat, säger Eva Vitell, som fram till för en vecka sedan var vd för Hybrit, till Dagens industri.

Nära H2 Green Steels fabriksområde passerar en ledning och skulle kapaciteten behöva öka, är det större möjligheter att få igång verksamheten och sedan öka effekt och produktion så småningom.

– Den plats vi har valt är vald utifrån bästa möjliga förhållanden, tycker vi. Vi vet att vi har en tajt plan, men den ska ”rampas” upp från 2024. Det finns en stor 400 kw-ledning precis vid sajten. Men visst behövs det infrastruktur och den behöver byggas med en tidsplan som det aldrig gjorts tidigare, säger vd för H2 Green Steel, Henrik Henriksson, till Dagens industri.

Svenska kraftnät har lovat göra allt de kan för att ändra sitt arbetssätt och försöka bygga snabbare. 

Hybrit:s Eva Vitell välkomnar löftet och tror att det är genomförbart.

– Det är otroligt viktigt att det går fortare att bygga transmissionsledningar och för all del annan högspänning, för att omställningen ska komma till stånd. Det är jätteviktigt. Jag tror det är möjligt. Vi arbetar mot att hålla tidsplanen till 2026.

H2 Green Steel planerar fördubbla sin kapacitet till år 2030, samtidigt som LKAB ska börja tillverka fossilfri järnsvamp i stor skala, vilket är enormt energikrävande, vilket är problematiskt för elförsörjningen. Men det finns ljusglimtar.

Nu utreder Hybrit möjliheter för att bygga världens största vätgaslager I Gällivare, vilket kan fyllas på när vindkraft arbetar för fullt och sedan användas vid lägre produktion av el.

En ny vindkraftpark i Markbygden, vaster om Piteå, kommer under de närmsta åren stå klart och tillföra kraft till regionen. Även en ny ledning från Finland, Auora Line, stöttar upp.

Men vd Henrik Henriksson vill se ännu fler vindkraftsparker i norr.

– Vi behöver Markbygden, vi behöver de andra stora projekten som är godkända och beslutade. Men de måste byggas. Även om vi känner oss trygga med att det kommer finnas tillräckligt med kraft till oss och andra projekt så ser vi att regionen börjar vara attraktiv också för utländska initiativ, säger han till Dagens industri.

Källa: Dagens industri

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078