23948sdkhjf

Den största förändringen i ståljättens historia – för 690 miljoner

Tata Steel i Nederländerna har tillsammans med företagen McDermott, Danieli och Hatch, tecknat kontrakt för ny anläggning för fossilfri ståltillverkning i IJmuiden i Nederländerna. Kostnaden för detta första steg i utvecklingen är cirka 690 miljoner kronor. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Produktionstekniken, DRI-teknik (dirketreducerat järn) är relativt ny. Där reduceras järnmalmer direkt med hjälp av naturgas eller väte, i stället för traditionellt kol. Denna reduktion sker i en DRI-anläggning vid en temperatur på cirka 1000 grader Celsius. Efter reduktionen bearbetas järnet vidare till het metal i en elektrisk ugn.

Utformningen av de nya anläggningarna och integrationen i den befintliga anläggningen är extra utmanande och har stor inverkan på genomförandet av projektet.

– Det vi gör är en komplicerad och unik operation. Alla nuvarande anläggningar kommer att vara i drift tills de nya installationerna är igång. Det kräver en intensiv integration mellan anläggningar och ett nära samarbete mellan alla parter och våra medarbetare. Samarbetet med McDermott, Danieli och Hatch markerar starten på vårt arbete att bli koldioxidneutrala, berättar Annemarie Manger, hållbarhetschef för Tata Steel i Nederländerna.

Att börja tillverka grönt stål är den största förändringen i Tata Steels hundraåriga historia.

– Vi har förbundit oss att vara koldioxidneutrala före 2045 och släppa ut mellan 35 och 40 procent mindre koldioxid före 2030. Detta kommer i första hand att uppnås med modern ståltillverkningsteknik som använder väte eller gas istället för kol, säger Hans van den Berg, vd för Tata Steel i Nederländerna.

Kostnaden detta första steg i utvecklingen är cirka 690 miljoner svenska kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.203