23948sdkhjf

Därför införs regler för återvinning: "Elektroniken innehåller dyrbar metall"

Den gröna industriella revolutionen som pågår just nu kräver mer mineraler och metaller, något som ofta förekommer i elutrustning. Därför har regeringen beslutat kring nya regler för återanvändning av elutrustning. Dessa regler ska börja gälla från och med årsskiftet.

Det konsumeras stora mängder elartiklar som både är svåra att reparera och svåra att återvinna. Gemensamt för dessa produkter är att de innehåller sällsynta jordartsmetaller, har kort livslängd och ganska kort användningstid. Nu ställer Regeringen konkreta krav på att producenterna ska ge ekonomiska (eller andra fördelar) till de som lämnar in gammal elektronik.

− Gamla datorer och mobiler, som ofta ligger hemma och skräpar i onödan i många svenska hem, innebär i själva verket små guldgruvor. De innehåller dyrbara metaller, som kan bidra till att öka takten i klimatomställningen. Gammal elutrustning ska kunna återanvändas på ett enklare sätt, och regeringen ställer därför nu krav på att producenterna ska införa incitament för att fler ska lämna in den för återanvändning eller återvinning, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

De nya bestämmelserna träder i kraft vid årsskiftet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.14