23948sdkhjf

Gjuteri: Undvik dessa misstag som gjordes förr

I underleverantörens nya fabrik har man tänkt mycket på både arbetsmiljö och energiförbrukning.

Stora vindkraftstillverkare som Vestas, Siemens Gamesa och GE ställer allt högre krav på klimat- och hållbarhetsprestanda från sina underleverantörer.

Ett av de företag som känner av detta är Baettr. Gjuterikoncernen har fabriker i Danmark, Sverige, Tyskland och Kina - och det senaste tillskottet är en nyöppnad fabrik i Chennai, Indien.

Försöker tänka annorlunda

Oavsett om komponenterna tillverkas i Lem eller Chennai måste Baettr fokusera på hållbarhet för att uppfylla de stora OEM-företagens krav.

Därför är det inte bara en vanlig fabrik som byggs i Chennai. Mycket tankearbete har lagts ner på detaljerna, både för att göra produktionen så effektiv som möjligt, men också för att skydda de anställda och miljön.

När man tillverkar gjuterier gör man fortfarande många av de misstag som man gjorde för 50 och 100 år sedan. Därför har vi valt att göra saker och ting helt annorlunda och dela upp dem i själva fabrikslayouten, förklarar Peter Pallishøj, vd för Baettr, och fortsätter:

När det finns processer med ventilation och dammsugning isolerar vi dem. Vanligtvis finns den mitt i en fabrik.

- När man tillverkar gjuterier gör man fortfarande många av de misstag som man gjorde för 50 och 100 år sedan. Därför har vi valt att göra saker och ting helt annorlunda och dela upp dem i själva fabrikslayouten. Peter Pallishøj, vd för Baettr,

Arbetsmiljön i fabriken är därför till stor del utformad enligt västerländsk standard.

 När vi talar om arbetsförhållanden för de anställda är detta bättre än vad vi har i både Sverige och Kina - och vad vi ser på andra håll, säger Peter Pallishøj.

En annan sak som har stått i fokus är energiförbrukningen. Gjutning är till sin natur en energislukare och utgör därför en betydande del av de färdiga vindkraftverkens koldioxidavtryck.

Gjutning nära ugnen

Även här har Baettr försökt tänka utanför boxen och ändra den normala fabrikslayouten.

Normalt sett transporteras smältan, som är 1 450-1 500 grader varm, relativt långt. Vi har vänt på det och sagt att vi måste gjuta nära vår ugn så att vi inte behöver använda extra energi för att värma upp saker och ting under transporten, eftersom temperaturen sjunker relativt snabbt. När det väl är gjutet flyttar vi också formarna efter så kort tid som möjligt, vilket inte heller är normalt, förklarar Peter Pallishøj.

Hoppas kunna fasa ut kolet

Även om man kan spara många kilowattimmar genom att tänka kreativt på produktionen, krävs det fortfarande mycket ström för att hålla gjuteriet igång.

Här har det dock visat sig vara svårt för Baettr att bli helt grönt.

Just nu är det problematiskt eftersom elen produceras med kol. Därför hoppas vi på en lite mer grön övergång i Indien, så att förnybar energi kan köpas. Vi gör vad vi kan med solceller, men det är långt ifrån tillräckligt för att täcka vår förbrukning, men så snart det är möjligt kommer vi att gå in och skaffa förnybar energi", säger Peter Pallishøj.

Vi har lyckats minska energibehovet totalt sett, men med det sagt är det våra ugnar som är den största energiförbrukaren i vår fabrik, tillägger han.

Baettr öppnade officiellt fabriken i Chennai den 25 april. Byggandet och driftsättningen av den 18 000 kvadratmeter stora fabriken har tagit drygt två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078