23948sdkhjf

Historiskt stålmöte: CO2-utsläppet ska hamras till marken

Stålproduktion står för 8 procent av de globala CO2-utsläppen och övergången till fossilfri produktion går alldeles för långsamt. Det menar en grupp internationella stålförbrukande företag som driver på för att få fart på omställningen.

En rad internationella företag har just samlats vid Örsted norr om Köpenhamn med ett enda mål; nämligen att minska de massiva utsläppen av CO2 från stålproduktion. Enligt Ørsted står stålindustrin idag för 8 procent av de globala CO2-utsläppen.

Örsted är en av grundarna av initiativet SteelZero, som var plattformen för mötet och är en global koalition av ledande företag som står tillsammans för att ge sitt bud på hur man kan minska CO2-utsläppen från stålproduktion.

Toppmötet hölls på Örsteds huvudkontor norr om Köpenhamn med över 100 deltagare från europeiska, amerikanska och kinesiska företag som deltog i SteelZero-toppmötet. 

Som ett led i ansträngningarna att utöka SteelZero-koalitionen deltog också över 30 företag som ännu inte är medlemmar i koalitionen, inklusive företag från sektorer inom förnybar energi, bygg- och fordonsindustrin.

Tydligt budskap till politikerna

Specifikt har SteelZero släppt en rapport riktad mot världens regeringar med förslag på riktlinjer, åtgärder och krav för turboladdat stål som produceras med minimala CO2-utsläpp.

– Jag är mycket nöjd med lanseringen av SteelZero-rapporten och dess globala principer. Världens regeringar kommer att behöva slå på fler knappar för att påskynda minskningen av CO2-utsläppen från stålindustrin och matcha politiska åtgärder med ökande ambitioner på efterfrågesidan, säger Örsteds vd Mads Nipper i ett pressmeddelande om mötet.

Det måste gå snabbare 

Här framgår också att det är ett långt tufft drag när stålindustrin ska grönmålas.

– Det betyder att om vi ska nå noll nettoutsläpp år 2050 så måste branschen börja nu. Vårt SteelZero-initiativ har visat att efterfrågan på CO2-neutralt stål ökar, men det måste gå snabbare. Därför är det helt avgörande att få företag som köper och använder stål att mötas och tillsammans skapa framsteg i den takt som behövs. Det är just syftet med detta toppmöte, som är det första i sitt slag, säger Helen Clarkson, vd för International Climate Group.

Hon påpekar att minska koldioxidutsläppen inom stålindustrin är en utmaning som inget företag klarar av ensam. Men om företag arbetar tillsammans kan de hjälpa till att driva efterfrågan och driva på för att etablera rätt marknads- och investeringsvillkor som gör det möjligt för företag runt om i världen att påskynda övergången till CO2-neutralt stål.

Den nya SteelZero-rapporten uppmanar regeringar att att komma överens om hur ny terminologi ska förtydligas och inkludera självständigt godkända definitioner i offentliga upphandlingskriterier, öka efterfrågan genom offentlig upphandling så att målen för 2030 och 2050 kan nås samt främja enhetliga metoder för att mäta och rapportera CO2-utsläpp.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Efter ökat antal konkurser – Arbetsförmedlingen kan få 50 extra miljoner
Spetsad branschkompetens när unika digitala utbildningar lanseras
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinningsanläggning
Avancerad stöld – tjuvar fick med sig 15 ton stål
LKAB vill uppmärksamma eldsjälar med nytt stipendium
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.203