23948sdkhjf

Ledande stålproducenter överger masugnarna

Finanskoncernen Storebrand har haft framgångsrika hållbarhetsdialoger med det japanska stålbolaget JFE för att minska bolagets koldioxidutsläpp. Nu visar även japanska stålbolaget Nippon framfötterna för att minska utsläppen.

Både JFE och Nippon är ledande stålproducenter i Japan som Storebrand tillsammans med andra investerare i olika koalitioner haft positiva dialoger med.

Japan står för 14 procent av den globala stålindustrins utsläpp och för att nå de globala målen behöver utsläppen från stålsektorn minska med cirka 90 procent.

Nu har Nippon meddelat att de ska byta ut ytterligare två masugnar till elektiska lusbågsugnar, vilket kommer att släppa ut betydligt mindre koldioxid. Bolaget har också för mål att konvertera alla resterande masugnar när de nått sin fulla livslängd, alternativt bygga om ugnarna för att få ner utsläppen.

Även stålbolaget JFE har meddelat att de kommer ha en elektrisk ljusbågsugn redo 2025. Något som inte fanns med i planerna innan Storebrand började engagera sig 2022, skriver finanskoncernen i ett pressmeddelande.

– För att säkerställa förverkligandet av sina långsiktiga klimatmål behöver stålbolagen visa på ambitiösa åtgärder inom en snar framtid. Accelererade framsteg före 2030 är absolut nödvändiga för att etablera en trovärdig avkarbonisering av stålindustrin och nå netto noll till 2050. Som aktieägare värdesätter vi den konstruktiva dialogen med Nippon Steel angående dessa frågor och välkomnar bolagets senaste tillkännagivande, säger Victoria Lidén ägarstyrningsansvarig på Storebrand Fonder och hållbarhetsanalytiker Storebrand Asset Management.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095