23948sdkhjf

NG Metal: Säkerheten för våra ukrainska anställda har högsta prioritet

De senaste veckorna har ledningen för NG Metal arbetat hårt för att säkra produktionen vid företagets fabrik i Ukraina.

Natten till torsdagen blev situationen ytterligare komplicerad när ryska styrkor flyttade in i landet.

– Det vi har gjort på väldigt kort sikt är att vi har betalat ut löner lite i förväg till våra anställda. I torsdags bad vi dem alla att åka hem för att få kontroll över familjen, och få kontroll över de förnödenheter de behöver, och så ska de komma igen på måndag, säger försäljningsdirektören Regner Ditlev Dahl.

Dammet måste lägga sig

NG Metals fabrik ligger nära staden Lviv i västra Ukraina nära den polska gränsen, och därmed omedelbart fortfarande långt från de platser där strider har rapporterats.

Därför har Regner Ditlev Dahl inte fått några rapporter om oroligheter i området.

– Vi ska bara få dammet att lägga sig lite i förhållande till hela situationen. Det var lite kaotiskt igår (torsdag, red.), och också något vi har förväntat oss, och vad vi har fått veta att vi kunde förvänta oss, säger han.

Robotar ska hem till Danmark

Planen är därför att produktionen ska återupptas så snart som möjligt, men trots det är försäljningsdirektören tillsammans med den övriga danska ledningen i färd med att vidta alla försiktighetsåtgärder som är möjliga för närvarande.

– Det vi faktiskt gör nu är att vi akut försöker hitta några lösningar på hur vi kan säkra våra medarbetare som nummer ett och se till att det finns underlag för det som är vår huvudproduktion, förklarar Regner Ditlev Dahl.

Steg två är att vi planerar att flytta ner några enskilda robotar vi har, så att vi har möjlighet att flytta hem en del av produktionen - det som är relativt lönetungt - och sedan lägga det på robotdelen, fortsätter han.

Förväntar sig inga problem

Det är dock i princip inte ett alternativ att flytta hela den ukrainska produktionen, där det finns cirka 210 anställda.

– Anledningarna till att vi har Ukraina är förstås på grund av lönen, men det är faktiskt lika mycket på grund av kapaciteten. Normalt kan vi stänga 3 200 timmars svetsning i veckan, så för en kund som drabbats av en gungig produktion kan vi lättare ta 2 000 timmar där nere. Så mycket finns i Ukraina eftersom vi har större kapacitet, förklarar Regner Ditlev Dahl.

Han räknar inte heller med att konflikten kommer att innebära att produktionen måste stoppas.

– Som utgångspunkt räknar vi inte med några problem i Ukraina. Visst kommer det att köra på med lite mer problem vid gränsövergångar, men vi har tillräckligt med gas och el, vilket är våra två största faror. Vi är fortfarande 60 mil ifrån Kiev, och en uppdelning av Ukraina kan mycket väl vara ett realistiskt scenario, avslutar Regner Ditlev Dahl.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.204