23948sdkhjf

Sprider fossilfri gasvärmning till stålindustrin

Kanthal har tecknat ett licensavtal med utvecklingsbolaget Nycast gällande en elektrisk värmelösning för värmning av stora mängder processgas.

Enligt avtalet får Kanthal exklusiva rättigheter till den teknologi som Nycast har utvecklat för värmning av stora mängder gas under högt tryck upp till 1,100 grader.

Tekniken är till för industrier som har behov av att värma stora volymer processgas till höga temperaturer och som strävar efter att minska sina koldioxidutsläpp. Det gäller till exempel produktion av stål, cement och petrokemiska produkter.

Angående efterfrågan från stålbranschen är intresset för fossilfritt stål stort, berättar Patrik Johansson, Global Marketing communications manager på Kanthal för Metal supply och förklarar:

– Det är flera aktörer globalt som driver projekt för att producera fossilfritt stål genom så kallad DRI och alla kommer behöva lösa värmning av gas på ett eller annat fossilfritt sätt. Vi tror att elvärme är det mest effektiva sättet.

– Vi är väldigt nöjda med att ha tecknat det här avtalet som representerar betydande affärsmöjligheter för Kanthal, säger Anders Björklund, vd på Kanthal i ett meddelande och fortsätter:

– Fossilfri värmning av processgas till höga temperaturer kommer att vara avgörande för många industrier som vill minimera sina utsläpp och tekniken som Nycast har utvecklat kommer ge oss möjligheten att leverera den lösning de behöver.

Den första versionen av värmaren startades 2013 i forskningsinstitutet Swerims testanläggning i Luleå och har sedan dess gått problemfritt. Den är baserad på välkända komponenter och är byggd för att kunna skalas upp till önskad temperatur, flöde och tryck.

– Efter alla år av utveckling och tester ser vi fram emot att få se värmaren i produktionsmiljö, säger Ralph Nyström, vd på Nycast i meddelandet och avslutar:

– Vi utvecklade den här värmaren som ett sätt att bidra till arbetet mot klimatförändringarna och vi är stolta över att Kanthal nu kommer att ta ut den på marknaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172