23948sdkhjf

Bolidens resultat stabilt trots produktionsstörningar

– Ett stabilt kvartal präglat av höga metallpriser. Därtill har vi haft fullt fokus på våra projekt där flera satsningar vid Rönnskär nu färdigställts samtidigt som nickelexpansionen i Harjavalta är i slutskedet medan arbeten i Odda inletts enligt plan. I omvärlden märks fortsatt stark efterfrågan på basmetall relaterat till elektrifiering men även en generell ökad osäkerhet i försörjningskedjor.

Så kommenterar vd och koncernchef för Boliden Mikael Staffas Bolidens tredje kvartal.

Försäljningsintäkterna för det tredje kvartalet var 15 906 miljoner kronor att jämföra med förra årets 13 550 miljoner.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager ökade till 2 419 miljoner kronor från förra årets 2 258 miljoner.

Det fria kassaflödet minskade till 962 miljoner kronor i jämförelse med förra årets 1 878 miljoner.

Rörelseresultatet inom Boliden Gruvor ökade till 1 936 miljoner kronor från förra årets 1 638 miljoner till följd av bättre priser och villkor.

I jämförelse med både föregående kvartal och i fjol var den anrikade volymen i Aitik lägre medan Bolidenområdets anrikade volym var i samma nivå. I Garpenberg var den anrikade volymen lägre genom att ett oplanerat stopp i en av gruvans krossar ledde till ett tio dagar långt produktionsstopp. Även i Tara var den anrikade volymen lägre. Kevitsas anrikade volym påverkades av ett stopp i anrikningsverket till följd av restriktioner relaterat till covid-19 och var i nivå med föregående kvartal men lägre än föregående år.

Inom Boliden Smältverk var rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager 611 miljoner kronor att jämföra med förra årets 835 miljoner. Mer omfattande underhåll, lägre volymer fria metaller samt högre energipriser påverkade resultatet negativt.

En brand i Harjavalta påverkade rörelseresultatet med minus 80 miljoner kronor. Branden, tillsammans med ett omfattande planerat underhållsstopp, påverkade produktionen i Harjavalta negativt.

I jämförelse med både föregående kvartal och i fjol var produktionen av basmetaller i Rönnskär i samma nivå liksom Kokkolas produktion. I Odda och Bergsöe genomfördes årliga underhållsstopp.   

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.188