23948sdkhjf

SSABs plåt ska vara för evigt

Under de kommande fem åren ska Ericsbergs slotts 2 400 kvadratmeter stora tak av svartmålad stålplåt återskapas enligt 1800-tals manér. Det ska göras med hållbarhet i fokus - med SSABs sekundamaterial Greencoat färgbelagd stålplåt enligt traditionella metoder.

Barockslottet är ett av få privatägda slott i Sverige mitt i Sörmland. Idag är det åttonde generationen av familjen Bonde som driver gården. På egendomen den 16 000 hektar stora egendomen bedrivs flertalet olika verksamheter så som skogs- och jordbruk och här finns en stor mängd byggnader som kräver ständigt underhåll.

Som byggnadsminne och enligt statlig skyddsbestämmelse ska slottet och dess ägor dessutom förvaltas med ett evighetsperspektiv.

– Här bedrivs ett långsiktigt underhåll i ett tätt samarbete med Länsstyrelsen, för att kunna renovera rätt både kulturellt men också framtidssäkert. Vi renoverar endast när vi har möjlighet att göra det på allra bästa sätt och till 120 procent, säger Philip Bonde Deichmann som är vd och gift med en av ägarna till slottet.

Frågan om att tillföra både stålplåt och kunskap kring renoveringen av taken gick till stålföretaget SSAB.

– Hela Ericsberg andas hög kvalitet, stor hantverksskicklighet och långsiktighet, vilket är helt i linje med hur vi arbetar. Att vi kunde erbjuda ett nytt sätt att använda Greencoat, som högkvalitativ och miljösmart sekundaplåt, är något vi är mycket stolta över, säger Magnus Andersson, säljchef Sverige färgbelagda stålprodukter, SSAB.

I det här fallet blev SSABs färgbelagda stålplåt sekunda på grund av en mindre kulörskiftning i produktionen. Vanligtvis återvinns sådant material, men att istället hitta nya användningsområden är ett miljösmartare alternativ. Kvaliteten är densamma och Greencoat-produkter ska hålla både utseende och funktion i upp till 80 år.

Taket kläs nu med stålplåt i småformat om 450 gånger 590 milimeter och läggs utan underlagspapp på den nyrenoverade träkonstruktionen. Greencoat, som har en färgbeläggning där stora delar av den fossila oljan är ersatt av svensk rapsolja, används genom att placera den färgbelagda plåtytan nedåt. På så vis får stålet också ett kraftigare skydd mot takets träkonstruktion. Stålplåtens baksida kommer enligt kulturkraven att handmålas med linoljefärg. Även falserna tätas med linolja istället för moderna tätningsmedel.

Alla produkter inom Greencoat hade kanske behövt skrotas om man inte arbetade med att återanvända dem på det sätt SSAB gör idag.

– Det är lite beroende på hur pass dåligt materialet är. Vissa leveranser går till skrot/återvinning andra kan i vissa fall säljas som sekunda vara till de kunder som kan och har möjlighet att använda delar av leveransen i sin produktion, berättar Lasse Bengtsson som är Marketing manager Nordic på SSAB Europe för Metal supply och fortsätter:

– Hur stor andel som går att återanvända är svårt att säga. Det beror på hur pass bra vår egen produktion går. Över tid kan det vara mer eller mindre. 

Är detta med slottstak det mest udda uppdrag ni fått för Greencoat hittills?

– Ett av de mest udda och faktiskt den första gången som vi vänder på en plåt och använder baksidan uppåt. Det går tack vare att den ska handmålas enligt gamla metoder och antikvariska regler när allt är på plats. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094