23948sdkhjf

Kanthal och Hybrit i samarbete - Detta skulle vara omöjligt att göra på egen hand

Ett strategiskt partnerskap mellan Kanthal och Hybrit har som målsättning att utveckla en elektrisk värmelösning för vätgas som ska användas i reduceringen av järnmalm i Hybrit-processen.

Hydrogen breakthrough ironmaking technology, Hybrit är ett samarbete mellan stålföretaget SSAB, gruvbolaget LKAB och energiföretaget Vattenfall. Målsättningen med samarbetet är att revolutionera teknologin för ståltillverkning genom att ersätta den kolbaserade masugnen med en direktreduktionsprocess baserad på fossilfri vätgas. Resultatet ska bli en fossilfri värdekedja, från gruva till stål.

En av utmaningarna i Hybrit-processen är möjligheten att kunna förvärma stora mängder vätgas och det är här Kanthal ska bidra.

– Det här är banbrytande för Kanthal, men också för Hybrit. Många industrier runt om i världen kämpar just nu för att hitta en lösning för att hetta upp stora mängder gas. Med den här gemensamma satsningen kan vi utveckla en fungerande lösning tillsammans, säger Anders Björklund, vd för Kanthal.

Man kan inte säga att Kanthal redan hade lösningen klar.

- Vi har utvecklat en unik lösning utifrån utmaningen från kunden - Hybrit, berättar Patrik Johansson som är Global marketing communications manager på Kanthal för Metal supply och fortsätter:

- Att kunna driva ett gemensamt utvecklingsarbete med kund och kunna testa i labbskala och i pilotskala ger oss en unik möjlighet att utveckla och industrialisera en produkt. Via pilotanläggningen får vi en helt unik feedback kring vår lösning i en verklig produktionsmiljö, lära oss om applikationen, få tillgång till data, tester med mera. Detta skulle vara omöjligt att göra på egen hand.

Medan SSAB precis har startat en pilotanläggning i Luleå jobbar Kanthal med att utveckla den första värmaren och förbereda den för testning i pilotanläggningen. Värmaren kommer att vara i 250 kilowatt-klassen och om den visar sig framgångsrik kommer den att uppgraderas till en 1 megawatt-version. Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma omfattande volymer vätgas upp till 1 000 grader. Utvecklingsprojektet är delfinansierat av Energimyndigheten.

– Det här är ett stort kliv från kilowatt till megawatt och det är något som aldrig gjorts förut. Det är en sak att ha en grundläggande teknisk lösning, men det är något helt annat att ha en lösning som är robust och pålitlig nog att användas inom stålindustrin, säger Anders Björklund. 

Parallellt med att pilotanläggningen tas i bruk planerar Hybrit även för en demonstrationsanläggning i industriskala. Denna ska vara i full gång 2026 och producera en miljon ton stål per år. Om Kanthals värmelösning möter de tekniska, ekonomiska och tidsmässiga kraven för pilotanläggningen kommer den att skalas upp och användas i demonstrationsanläggningen.

– Fossilfri gasvärmning är en viktig komponent i vår banbrytande tekniska utveckling mot en helt fossilfri värdekedja från gruva till stål, säger Andreas Regnell, styrelseordförande för Hybrit och chef för strategisk utveckling på Vattenfall och fortsätter:

– Vi ser fram emot samarbetet med Kanthal och att vi genom Hybrits unika pilotanläggning kan industrialisera det här konceptet tillsammans.

I dagsläget står stålindustrin för upp emot 7 procent av världens koldioxidutsläpp. Om det blir möjligt att framställa stål utan utsläpp skulle det inte bara göra stålproduktionen renare, utan också påverka alla andra industrier som använder stål.

– Det finns enorm potential inom det här området och den kunskap och erfarenhet vi får från det här projektet kan vi använda för andra applikationer. Sådana här samarbeten är ett utmärkt sätt att utveckla nya produkter, säger Anders Björklund.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.188